Vlasnik Telegrama
28

Macron se napokon oglasio i potvrdio hapšenje Durova: Kaže da se ne kriju politički motivi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pavel Durov, osnivač aplikacije za razmjenu poruka Telegram rođen u Rusiji, uhapšen je u Francuskoj u sklopu sudske istrage koja je u toku i nije bilo političkog motiva, rekao je francuski predsjednik Macron u ponedjeljak.

Macronova izjava na Twitteru predstavljala je prvu službenu potvrdu Durovljeva hapšenja gotovo dva dana otkako je zadržan na aerodromu Le Bourget u blizini Pariza nedugo nakon što je sletio privatnim avionima iz Azerbajdžana.

Nedostatak službene potvrde doveo je do nagađanja o razlozima njegova pritvaranja. Macron je rekao da je ovdje pročitao "lažne informacije o Francuskoj nakon hapšenja Pavela Durova", dodajući da je Francuska duboko predana slobodi govora.

"Hapšenje predsjednika Telegrama na francuskom teritoriju dogodilo se u sklopu sudske istrage koja je u toku. Ovo ni na koji način nije politička odluka. Na sucima je da odluče", naveo je Macron.

Policijski glasnogovornik rekao je Reutersu da je Durov pod istragom nacionalnih ureda za kibernetički kriminal i prevare zbog nesaradnje oko kibernetičkog i finansijskog kriminala na Telegramu, popularnoj aplikaciji za razmjenu poruka i društvenih medija sličnoj WhatsAppu. On je još uvijek u pritvoru, rekao je glasnogovornik.

Durovljevo hapšenje potaknulo je kritike vlasnika Twittera-a Elona Muska koji je rekao da je sloboda govora u Evropi napadnuta, te pozive Moskve francuskim vlastima da priznaju Durovu njegova prava.

Napetosti između Francuske i Rusije rastu već mjesecima, a francuske vlasti optužuju Rusiju da je pokušala destabilizova ti uoči Olimpijskih igara u Parizu kao odgovor na njen oštriji stav o ratu u Ukrajini - Rusija to poriče.

Durov, 39-godišnji milijarder koji glumi "ruskog Marka Zuckerberga" ima dvojno državljanstvo Francuske i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Procijenjen od strane Forbesa na bogatstvo od 15,5 milijardi dolara, Durov je u aprilu rekao da su neke vlade pokušale izvršiti pritisak na njega, ali aplikacija bi trebala ostati neutralna platforma, a ne "igrač u geopolitici".

Telegram nije iznio detalje hapšenja, ali je rekao da se kompanija sa sjedištem u Dubaiju pridržava zakona Evropske unije i da je njena umjerenost "unutar industrijskih standarda i stalno se poboljšava".

"Izvršni direktor Telegrama Pavel Durov nema što skrivati ​​i često putuje Evropom. Apsurdno je tvrditi da je platforma ili njen vlasnik odgovoran za zlouporabu te platforme", naveli su iz Telegrama.

Upitan o njegovom hapšenju, Kremlj je u ponedjeljak rekao da tek treba vidjeti bilo kakve službene francuske optužbe protiv Durova.

"Još ne znamo za što je Durov tačno optužen", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na brifingu za novinare. Čime tačno pokušavaju inkriminirati Durova? Bez (znanja), vjerovatno bi bilo pogrešno davati bilo kakve izjave", rekao je Peskov.

Ruska ambasada u Parizu saopćilo je na Twitteru da su francuske vlasti odbile sarađivati ​​s njihovim zahtjevima za konzularni pristup, ali je rekla da je u kontaktu s Durovljevim advokatom.