Orban ga hvalio
83

Mađarska ponovo nominovala Olivera Varhelyija za komesara za proširenje EU, upitna podrška u Briselu

N. Ž.
Oliver Varhelyi (Foto: D. S./Klix.ba)
Oliver Varhelyi (Foto: D. S./Klix.ba)
Oliver Varhelyi je i zvanično predložen za nastavak mandata na mjestu komesara za proširenje Evropske unije, iako su iz Brisela više puta poslali poruke da to mjesto treba pripasti nekom drugom.

Premijer Mađarske Viktor Orban je u objavi nove kandidature Varhelyija rekao kako je on dokazao da "EU može biti pozitivna snaga u svom susjedstvu i šire".

"Nastavit će da radi odličan posao i u narednom sazivu Evropske komisije", objavio je Orban na društvenim mrežama.

Međutim, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je protiv ovog izbora Mađarske, te se u Briselu dugo razgovara o tome da se mjesto komesara za proširenje preda nekoj drugoj državi.

Evropska komisija se sastoji od 27 članova i članica, u skladu s brojem država koje su dio EU, koji se bave različitim resorima.

Njih zvanično nominuje Vijeće Evropske unije, u dogovoru s Von der Leyen kao predsjednicom Evropske komisije, te šalje na potvrdu u Evropski parlament.

Orban je, kroz nominaciju Varhelyija, nastavio sa svojom politikom protiv Brisela, te će sastanak o izboru članova Evropske komisije biti pun tenzija, imajući u vidu da su druge države sigurno očekivale, slušajući poruke koje su dolazile iz sjedišta EU, da imaju šansu za ovu poziciju.

Čak i ako uspije dobiti saglasnosti drugih članova Vijeća EU i Von der Leyen, Varhelyija čeka proces potvrde u Evropskom parlamentu, gdje predsjednica ovog tijela može dati negativno mišljenje o njegovoj kandidaturi, a zastupnici mogu "oboriti" cijeli prijedlog novog saziva Evropske komisije i vratiti proces na početak.