Aktuelna predsjednica
2

Maia Sandu poručila kako je demokratija u Moldaviji napadnuta: "Služe se najjadnijim sredstvima"

V. K.
Maia Sandu (Foto: EPA-EFE)
Maia Sandu (Foto: EPA-EFE)
Predsjednica Moldavije Maia Sandu osvrnula se na rezultate prvog kruga predsjedničkih izbora te je poručila kako je demokratija u Moldaviji napadnuta.
Na konferenciji za medije nakon prvog kruga izbora, Sandu je saopćila kako vlasti Republike Moldavije imaju informacije i dokaze o napadu bez presedana na demokratiju u ovoj državi.

"Moldavija se danas i u posljednjih nekoliko mjeseci suočila s napadom bez presedana na slobodu i demokratiju u našoj zemlji. Zločinačke grupe, zajedno sa stranim silama, napale su našu zemlju s desetinama miliona eura, lažima i propagandom i najjadnijim sredstvima kako bi našu državu doveli u područje neizvjesnosti i nestabilnosti", rekla je Sandu.

Poručila je kako su do sada prikupili brojne dokaze o prevarama.

"Imamo dokaze i informacije da je svrha kriminalne grupe bila kupovina 300.000 glasova. Veličina ove prevare je bez presedana. Cilj je bio da se kompromituje demokratija. Cilj je bio izazvati strah i paniku u društvu. Čekamo konačne rezultate", poručila je Sandu.

Prema posljednjem presjeku koji je objavila Centralna izborna komisija, u prvom krugu predsjedničkih izbora Maia Sandu vodi sa 41,84 posto glasova, a u drugom krugu suočit će se sa Aleksandrom Stoianoglom koji ima 26,35 posto glasova.