Pogoršani odnosi
36

Mali ljut na Švedsku jer mu je ukinula pomoć, vojni režim odmah reagirao

B. R.
Assimi Goita, vojni vođa Malija (Foto: EPA-EFE)
Assimi Goita, vojni vođa Malija (Foto: EPA-EFE)
Iz Ministarstva vanjskih poslova Malija su saopćili da su švedskom ambasadoru naredili da u roku od 72 sata napusti Mali, a kao razlog za to su istakli "neprijateljsku" izjavu švedskog ministra.

Ova odluka Malija je uslijedila nekoliko dana nakon što je švedski ministar za međunarodnu saradnju i trgovinu Johan Forssel izjavio da je vlada njegove države odlučila da postepeno ukine pomoć Maliju.

"Ne možete podržavati ruski ilegalni, agresivni rat protiv Ukrajine i istovremeno godišnje primati stotine miliona kruna pomoći za razvoj", napisao je Forssel na društvenoj mreži X, komentirajući objavu da Mali prekida veze s Ukrajinom.

Zaoštravanje diplomatskih odnosa je pokazatelj širih geopolitičkih promjena u regiji Sahela dok se tri države s vojnim vodstvom - Mali, Burkina Faso i Niger - udaljavaju od tradicionalnih Zapadnih saveznica i približavaju Rusiji.

Švedska je usljed pogoršanja sigurnosne situacije u Maliju, u junu ove godine, najavila zatvaranje svoje ambasade u glavnom gradu Malija Bamaku do kraja ove godine.

U Maliju se događaju sukobi naoružanih grupa. Vojska ove zapadnoafričke države je 2020. preuzela vlast u vojnom udaru. Prioritet joj je bio preuzimanje kontrole nad cijelim teritorijom, i to od separatista i drugih grupa koje su povezane s al-Qaedom i Islamskom državom.

Švedska je 2022. rasporedila svoje vojnike u ovoj zemlji, kao dio mirovne misije Ujedinjenih nacija. Kasnije je najavila da će povući svojih 220 vojnika.

"Uslovi u zemlji su se u posljednje vrijeme promijenili, ali sve dok naš posljednji vojnik ne dođe kući, nastavljamo voditi operacije kao i do sada", saopćili su iz švedske vojske.

Druge evropske države, među kojima je Francuska, završile su s povlačenjem svojih vojnika iz Malija 2022. godine. Mali se tada približio Rusiji, a ruska plaćenička grupa Wagner djeluje u ovoj zemlji od 2021., zamijenivši francuske trupe i međunarodne mirovne snage.

Vojni čelnici Malija, Burkine Faso i Nigera su prošli mjesec potpisali novi pakt o saradnji u oblasti odbrane, predstavivši ga kao korak ka većoj integraciji. Vojni vođa Malija, pukovnik Assimi Goita, izjavio je da će ovaj pakt značiti da napad na jednu od ove tri države znači napad na sve ostale, prenosi Al Jazeera.