Prva reakcija
159

Marine Le Pen nakon teškog poraza: Naša pobjeda je samo odgođena

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nezvanični lider krajnje desne stranke Nacionalni skup (RN) Marine LePen, koja je na putu da zauzme tek treće mjesto na parlamentarnim izborima u Francuskoj, rekla je da je to rezultat taktičkog glasanja ljevice.
Preliminarni rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj kažu da Nacionalni skup stoji iza koalicije lijevog krila Novi narodni front (NFP) i centrističkog tabora predsjednika Emmanuela Macrona, iako je Nacionalni skup bio vodeći u anketama pred nedjeljne izbore.

Le Pen je rekla da je u rezultatu vidjela sjeme buduće pobjede.

"Naša pobjeda je samo odgođena", rekla je ona za TV TF1 i dodala da je "Makron sada u neodrživoj situaciji".

Podsjetimo, iako su očekivali ogromnu pobjedu, Nacionalni skup uspio je osvojiti tek između 132 i 152 od 570 mandata, što je veliki pad.

Ljevica okupljena oko Novog popularnog fronta osvojila je, prema preliminarnim rezultatima, između 172 i 192 mandata, dok je Ansambl, koalicija okupljena oko stranke Renesansa, koju predvodi predsjednik Macron, osvojila između 150 i 170 mjesta.

Kako su sve stranke odbile saradnju s Nacionalnim skupom prije izbora, sada će se vjerovatno otvoriti pregovori za formiranje vlasti između Novog popularnog fronta i Ansambla, a zajedno imaju dovoljno za vlast.