Ima i veći problem
30

Marine Le Pen optužena za finansijsku prevaru, mogla bi dobiti kaznu do 10 godina zatvora

N. Ž.
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Marine Le Pen (Foto: EPA-EFE)
Francuska političarka Marine Le Pen će se, zajedno s još 26 osoba, naći pred sudom zbog optužbi za finansijsku prevaru, koja je navodno trajala od 2004. do 2016. godine.

Prema navodima tužilaštva, Le Pen i njene kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namijenjen za plaćanje asistenata zastupnicima u Evropskom parlamentu da plaćaju osobe koji su radili poslove za stranku u Francuskoj.

Bivša kandidatkinja za predsjednicu ove zemlje je sve negirala. Prema njenom mišljenju, ovo je "politički progon", dok iz Evropskog parlamenta kažu da su oštećeni finansijski, ali i da im je ugled uništen.

Ako bude osuđena, maksimalna kazna za ova krivična djela je 10 godina iza rešetaka. Ipak, veći problem za Le Pen predstavlja činjenica da uz ovu kaznu može doći i dugogodišnja zabrana političkog djelovanja.

Le Pen posebno želi izbjeći ovaj dio kazne, jer po trenutnim anketama ima vjerovatno najbolju šansu za dolazak na čelo Francuske na izborima koji će se održati 2027. godine, imajući u vidu da trenutne ankete kažu da ima podršku 40 posto građana ove zemlje.

Očekuje se da će Le Pen probati od svog suđenja, po uzoru na Donalda Trumpa, napraviti političko pitanje, te da će joj popularnost porasti ako bude osuđena. Nije poznato kada će se suđenje okončati.