Nacija šokirana
52

Međunarodna potjera za muškarcem koji je vrelom kafom polio bebu u Australiji

B. R.
Muškarac osumnjičen da je prokuhanom kafom polio bebu (Foto: Queensland Police)
Muškarac osumnjičen da je prokuhanom kafom polio bebu (Foto: Queensland Police)
Australska policija s kolegama iz inostranstva radi na lociranju muškarca za kojeg se vjeruje da je pobjegao iz Australije, nakon što je vrelom kafom polio bebu u Brisbaneu.

Ovaj slučaj se dogodio prošli mjesec i šokirao je naciju. Devetomjesečni dječak je zadobio teške opekotine po licu i udovima. Policija australske države Queensland je izdala nalog za hapšenje 33-godišnjaka koji je osumnjičen za nanošenje teških tjelesnih povreda te mu prijeti doživotni zatvor.

Međutim, nadležni su danas objavili da je osumnjičeni odletio s aerodroma u Sydneyu šest dana nakon napada, a samo 12 sati prije nego što su ga uspjeli identificirati.

Dječak i njegova porodica su 31. augusta bili na pikniku u parku i tada je dječaku, prema riječima svjedoka, prišao čudan muškarac i polio ga vrelom kafom, a zatim je pobjegao. Bebi je na mjestu događaja pružena prva pomoć, a zatim ga je medicinska sestra, koja je u tom trenutku bila van dužnosti, odvezla u svoj obližnji stan, gdje mu je hladnom vodom saprala opekotine.

No, beba je imala teške povrede koje su zahtijevale višestruke operacije. Roditelji su istakli da je pred bebom višegodišnji oporavak.

Inspektor Paul Dalton je izjavio da je još nepoznat motiv napada, smatrajući da je riječ o jednom od najsloženijih i najfrustrirajućih slučajeva koje je ikada vodio. Naglasio je da policija zna u koju državu je osumnjičeni pobjegao, kao i da zna njegovo ime i prezime, ali da bi otkrivanje ovih informacija moglo ugroziti daljnju istragu.

Osumnjičeni je putujući radnik koji je od 2019. više puta dolazio u Australiju, imajući adrese prebivališta u australskim državama Novi Južni Vels i Victoria. Inspektor Dalton je ukazao da je osumnjičeni bio svjestan policijske metodologije i da se koristio kontranadzorom kako bi izbjegao policiju.

Bebini roditelji su danas izjavili novinarima da su ogorčeni, nakon što su saznali da je osumnjičeni napustio Australiju, ali da im je i istovremeno laknulo što je izvan države.

"Zvuči kao da su bili veoma, veoma blizu da ga uhvate, a to očigledno znači da ćemo ko zna koliko dugo čekati da dobijemo pravdu za našeg sina", kazala je njegova majka za australski javni servis (Australian Broadcasting Corporation).

Njegov otac je naveo da je dječak "dobrog raspoloženja", ali da će možda biti potrebne dodatne operacije presađivanja kože. Preko interneta je za njegovo liječenje već prikupljeno više od 150.000 australskih dolara (176.800 KM), prenosi BBC.