"Nema ograničenja"
111

Medvedev bijesan zbog napada Ukrajinaca: Ovo više nije specijalna operacija, treba ići do Kijeva

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev komentirao je upad ukrajinske vojske u region Kurska u Rusiji te je rekao kako je poznato šta je cilj Ukrajine u ovom pogledu.

U komentaru na društvenoj mreži Telegram Medvedev je rekao kako Ukrajinci ovim napadom žele pokazati Zapadu kako su im potrebne nove donacije oružja i novca.

"To je i pokušaj da se naše borbene formacije prorijede na glavnoj liniji sukoba, privlačeći dio snaga do Kurska i Belgoroda. Neophodno je izvući ozbiljnu pouku iz onoga što se dogodilo i ispuniti ono što je general Gerasimov obećao vrhovnom komandantu - nemilosrdno poraziti i uništiti neprijatelja", rekao je Medvedev.

Medvedev je naglasio i kako ovaj napad ima još jednu političku i pravnu posljedicu.

"Od ovog momenta, specijalna vojna operacija (termin koji Rusi koriste za rat u Ukrajini op. a.) trebala bi dobiti otvoreno eksteritorijalni karakter. Ovo više nije samo operacija vraćanja naših zvaničnih teritorija i kažnjavanja nacista. Moguće je i potrebno otići u druge dijelove Ukrajine. U Odesu, Harkov, Dnjepropetrovsk i Nikolajev. Do Kijeva i šire. Ne bi trebalo biti nikakvih ograničenja. Sada se o tome može i treba razgovarati otvoreno i bez stida i diplomatskih naklona", mišljenja je Medvedev.

U svom komentaru iznio je i uvrede na račun Britanaca.

"Neka to svi shvate pa i engleska kopilad. Stat ćemo tek kada budemo smatrali da je to prihvatljivo i isplativo za nas", zaključio je.