Koristili i prljavu vodu
0

Mexico City: Stanovnici koriste kišnicu zbog "prljave vode tamne poput čokolade" i čestih nestašica

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Potaknuti dugotrajnom sušom i nedosljednom javnom isporukom vode, mnogi stanovnici Mexico Citya se okreću kišnici.

Kompanija Isla Urbana je instalirala više od 40.000 sistema za prikupljanje kiše širom otkako su osnovani prije 15 godina. A vlada Meksiko Cityja je uložila u instalaciju 70.000 ovakvih sistema od 2019. godine, što je i dalje "kap u čaši" za metropolu koja broji oko devet miliona stanovnika.

Ali, nekada dođe do toga da sistemi nestanu iz upotrebe ili da stanovnici rasprodaju dijelove.

U oblastima s nižim prihodima, kao što je Iztapalapa - najnaseljenija opština Mexico City, grupa pokušava da održi sisteme u funkciji, a istovremeno educira stanovnike kako da ih održavaju. To uključuje osmišljavanje vlastitih dizajna i pružanje stanarima jeftinih opcija za dodatne materijale.

"Ovdje će ljudi stajati u redu od tri ujutro da bi dobili vodu (iz distributivnih kamiona) do dva sata poslijepodne", rekla je Palacios Dijaz za AP.

Nekada prođe i mjesec dana dok ne dođe do redovnog vodosnabdjevanja. Vlasti su smanjile količinu vode koja se ispušta, a naselja koja nisu navikla na nedostatak vode su se suočila s novom realnošću.

Ulaskom u kišnu sezonu, veći dio Meksika bio je u umjerenoj do jakoj suši. Meksički rezervoari počinju da se približavaju polovini svog kapaciteta, ali se nisu puno napunili, prema nedavnim izvještajima Nacionalne komisije za vode.

Zemlja zavisi od kiše kojom puni rezervoare, ali sudeći prema suši, ovo stanje bi moglo potrojati godinama. To je ohrabrilo mnoge Meksikance da se okrenu sakupljanju kišnice.

Nakon što se kontejneri napune vodom, neka od žena čisti filtere od lišća i prljavštine, dok druga ubaci nekoliko tableta hlora kako bi dezinfikovala vodu. Učestalost cijelog procesa održavanja ovisi o nekoliko faktora, uključujući količinu vode u spremniku, koliko je potrošeno i da li je padala kiša.

Jedina dostupna voda od ranije je bila prljava i tamna poput čokolade, kako su rekli sagovornici za AP. Stanovnici bi zato vodu s kojom peru veš, koristili za čišćenje dvorišta. A kada bi dobili tu prljavu vodu, stavili bi je u kante i čekali da se prljavština slegne na dno i koristili taj čišči dio za tuširanje.

Žene koje koriste ovu vodu kažu kako je voda jako dobra, a u početku se koristi šest filtera i kasnije tri ako im je potrebna za piće.