Protesti protiv rata
149

Milioni Jemenaca u petak izašli na ulice kako bi dali podršku Palestincima

F. H.
Veliki protesti širom Jemena u dijelu pod kontrolom Huta
Veliki protesti širom Jemena u dijelu pod kontrolom Huta
Milioni Jemenaca okupili su se širom zemlje u glavnom gradu Sani i drugim pokrajinama kako bi protestovali protiv izraelskog rata u Pojasu Gaze i pokazali solidarnost s Palestincima.

Jemen je u petak bio svjedok preko 70 masovnih demonstracija u provincijama Sa'ada, Raymah i Ma'rib, kao i u više okruga Amran, Ibb, Taiz, Hajjah, Dhamar i al-Jawf.

Sudionici su mahali jemenskim i palestinskim zastavama i uzvikivali slogane podrške palestinskom narodu i njihovom otporu.

Ovosedmični skupovi su se odvijali pod sloganom "Rođenje Poslanika upute... Poziv za podršku Gazi i Al-Aqsi", budući da se poklapaju s nadolazećom godišnjicom rođenja Poslanika Muhammeda (savs).

Demonstranti u glavnom gradu Sani objavili su saopćenje, kritizirajući izraelski režim zbog njegovog "zločina stoljeća" u Gazi, kao i zapadnjačke pristaše režima.

Jemenski narod, naglašava se u izjavi, nastavit će svoje milionske marševe do pobjede Gaze. U izjavi je također naglašeno da će jemenska nacija ostati čvrsta u svojoj principijelnoj podršci potlačenom palestinskom narodu.

Očekuje se da će broj masovnih propalestinskih demonstracija porasti na 363 u glavnom gradu i raznim jemenskim provincijama, izvijestio je Al Mayadeen.

Jemenci su objavili svoju otvorenu potporu palestinskoj borbi protiv izraelske okupacije od početka rata 7. oktobra.

Jemenske oružane snage rekle su da neće prestati s napadima dok ne prestanu neumoljive izraelske kopnene i zračne ofanzive u Gazi.

U četvrtak je vođa jemenskog pokreta otpora Ansarullah okrivio određene arapske režime jer sjede skrštenih ruku dok Izrael nastavlja sa svojom brutalnošću protiv potlačenih palestinskih naroda i skrnavi svetu muslimansku knjigu Kur'an u opkoljenom Pojasu Gaze.

"Arapske zemlje jednostavno promatraju zločine cionističkog režima nad Palestincima, podmetanje požara na džamijama i skrnavljenje kopija Časnog Kur'ana bez zauzimanja jasnog stava u tom pogledu", rekao je Abdul-Malik al-Houthi.

Šef Ansarullaha pozdravio je Hutske pomorske operacije protiv trgovačkih brodova povezanih s Izraelom kao potporu Palestincima u Pojasu Gaze, naglašavajući da su neprijatelji priznali da nisu uspjeli zaustaviti takve mjere odmazde u Crvenom moru i izvan njega.

"Nastavljamo naše aktivnosti. Već smo postigli povoljne rezultate u pomorskim operacijama. Iznenadit ćemo neprijatelje na kopnu, kao što smo to učinili na moru, novim i sofisticiranim tehnologijama", ustvrdio je Houthi.