Nada za mir
20

Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant izjavio kako je dogovor sa Hamasom bliže nego ikad

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar odbrane Izraela Yoav Gallant rekao je porodicama zarobljenika koje Hamas drži u Gazi od 7. oktobra da je Izrael "bliži nego ikad" sklapanju dogovora za njihovo oslobađanje, izvještava izraelski Channel 12.

"Prije mjesec dana bio sam pesimističan u pogledu naših šansi da uskoro postignemo dogovor. Jedan od mojih glavnih ciljeva na svim mojim sastancima u Sjedinjenim Američkim Državama bio je izvršiti pritisak na Hamas da postigne dogovor uz razumijevanje da neće biti boljeg dogovora. Danas smo, i to govorim oprezno, bliži nego ikad", kazao je Gallant.

Izvještaj dolazi u trenutku kada se izraelski sigurnosni kabinet sastaje kako bi raspravljao o izraelskom stajalištu o najnovijem prijedlogu o prekidu vatre s taocima koji je na stolu, nakon što je premijer Izraela Benjamin Netanyahu odlučio poslati delegaciju sljedeći krug posrednih pregovora.

Hamas je ranije potvrdio da je posrednicima podnio ažurirani prijedlog sporazuma.

"Razmijenili smo neke ideje s posrednicima s ciljem zaustavljanja rata i potpunog povlačenja iz Pojasa Gaze", stoji u saopćenju Hamasa.

U saopćenju se dodaje da je Hamas bio fleksibilan u svojim zahtjevima, dok Izrael "pokušava prevariti i izbjeći".

Glavna tačka raskola u ranijim pregovorima je bila to što Izrael se ne želi obavezati na dugotrajni prekid neprijateljstva i povlačenje vojske iz Pojasa Gaze.