Reakcija Teherana
0

Ministarstvo vanjskih poslova Irana nakon izraelskog napada uputilo poruku: "Imamo obavezu da se branimo"

V. K.
Protesti u Iranu nakon izraelskog napada (Foto: Reuters)
Protesti u Iranu nakon izraelskog napada (Foto: Reuters)
Ministarstvo vanjskih poslova Irana oglasio se nakon sinoćnjeg izraelskog napada na nekoliko lokacija u ovoj zemlji te su naveli kako to predstavlja jasno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

U reakciji koja je upućena iz Teherana, kako Izraelu tako i ostatku svijeta, navodi se kako Iran cijeni sve zemlje koje su osudile napad Izraela.

"Islamska Republika Iran, naglašavajući korištenje svih materijalnih i duhovnih sposobnosti iranske nacije za odbranu svoje sigurnosti i vitalnih interesa, kao i ispunjavanje svojih dužnosti prema regionalnom miru i sigurnosti, individualnoj i kolektivnoj odgovornosti svih zemalja u regionu radi zaštite mira u regiji, cijeni sve miroljubive zemlje u regionu i druge zemlje koje su izrazile svoje gađenje i osudile agresivnu akciju okupatorskog izraelskog režima", naveli su iz Teherana.

Poručili su kako je jasno kako su glavni izvori nestabilnosti Izrael i SAD kao partner vlasti u Tel Avivu.

"Nesumnjivo je nastavak okupacije, nezakonitih akcija i zločina cionističkog režima u regiji, posebno genocida nad palestinskim narodom i agresije na Liban, a koja se nastavila uz vojnu i političku podršku SAD-a, glavni uzrok napetosti u regiji", poručili su.

Na kraju pozvali su međunarodnu zajednicu da zaustavi djelovanje Izraela. Također, govorili su i o mogućem uzvratnom napadu na Izrael.

"Kao što su više puta isticali nadležni organi Islamske Republike Iran, Islamska Republika Iran smatra da ima pravo i obavezu da se brani od stranih akata agresije, na osnovu inherentnog prava na legitimnu odbranu, što se također ogleda u Član 51. Povelje Ujedinjenih nacija", zaključuje se.