Pobjegla iz sale
80

Ministrica vanjskih poslova Švedske tokom debate o situaciji u Gazi gađana paradajzom

N. Ž.
Maria Malmer Stenergard (Foto: EPA-EFE)
Maria Malmer Stenergard (Foto: EPA-EFE)
Ministrica vanjskih poslova Švedske Maria Malmer Stenergard je na parlamentarnoj debati pokušala pojasniti zašto je ova zemlja ostala suzdržana tokom glasanja o izraelskoj okupaciji Zapadne Obale, pa je došlo do pravog haosa.

Kada je završila svoj govor, grupa demonstranata je Stenergard gađala kesom u kojoj se nalazio paradajz.

Srećom po švedsku ministricu, demonstranti su promašili, a ona je odmah pobjegla iz sale. Kako javljaju mediji u Švedskoj, prije nego što su gađali ministricu, demostranti su se naguravali s osiguranjem.

"Mora biti moguće imati parlamentarnu raspravu bez da vam se stvari bacaju. To je fundamentalno za demokratski diskurs“, napisala je Stenergard nakon incidenta, zahvaljujući svima koji su joj pružili podršku nakon toga.

Premijer Ulf Kristersson osudio je incident.

"Ponosan sam što Švedska ima kompetentnu i časnu ministricu vanjskih poslova koja predstavlja stav vlade o sukobima na Bliskom istoku. Niko ne bi trebao biti u mogućnosti prijetiti joj ili bacati predmete na nju", istakao je.

"Pomogli smo osiguranju da ukloni ljude sa scene“, rekao je policijski glasnogovornik, dodajući da su dvije žene u dobi od 45 godina i muškarac u dobi od 35 godina osumnjičeni za ometanje rasprave.