Državljanin Kosova
148

Mirsad Kandić u New Yorku osuđen na doživotni zatvor zbog regrutovanja za ISIL

F. H.
Mirsad Kandić je uhapšen u Sarajevu
Mirsad Kandić je uhapšen u Sarajevu
Mirsad Kandić, državljanin Kosova kojeg su bosanskohercegovačke sigurnosne agencije uhapsile 2017. godine u Sarajevu i izručile u SAD osuđen je u New Yorku na doživotni zatvor zbog pomaganja u regrutovanju za ISIL.

Mirsad Kandić, porijeklom s Kosova koji je živio u New Yorku prije nego što je otputovao na teritorij ISIL-a, prošle je godine proglašen krivim za urotu i pružanje materijalne podrške grupi.

Godine 2013. Mirsad Kandić počeo je sarađivati s tzv. Islamskom državom, pomažući u promicanju njene kampanje globalnog džihada.

Tokom sljedeće četiri godine borio se u najmanje jednoj bitci i djelovao iz sigurnih kuća u Siriji, Turskoj i Bosni, rekli su savezni tužitelji, šireći propagandu i kontrolirajući mrežu pro-ISIS-ovih Twitter računa. Također je rečeno da je usmjeravao novac, oružje, opremu i lažne identifikacije borcima grupe.

I, rekli su tužitelji, igrao je ulogu u regrutovanju ili prebacivnju mnogih od tih boraca, uključujući australskog tinejdžera Jakea Bilardija koji je na kraju umro kao bombaš samoubica u Iraku.

Prošle godine porota u Brooklynu proglasila je Kandića, koji je živio tamo i u Bronxu prije nego što je otputovao u inozemstvo, krivim za urotu i pružanje materijalne podrške ISISLu. U petak ga je sudac Nicholas G. Garaufis sa Federalnog okružnog suda u Brooklynu osudio na doživotni zatvor.

Tužitelj, J. Matthew Haggans, rekao je sucu Garaufisu prije izricanja presude da je Kandić revno prihvatio smrtonosnu teologiju tzv. Islamske države, koja je utjecala na milione ljudi.

"Bio je trgovac smrću i uništenjem. Bio je globalni terorist za globalnu terorističku organizaciju u svom zenitu", rekao je Haggans.

Advokat odbrane, David Stern, zatražio je popustljivost, pozivajući suca da pošalje poruku da "imamo trunku milosti za svako ljudsko biće i vjerujemo u promjenu".

Neposredno prije izricanja presude oglasio se Kandić, rekavši sucu da nije nasilna osoba i da nikome nije naudio i dodao: “Tražim oprost.”

Nekoliko trenutaka kasnije, sudac Garaufis opisao je ponašanje gospodina Kandića kao "ekstremno" i "nedokučivo", rekavši da je pretvorio uvjerenja "u mržnju i ubistvo " u "velikim razmjerama".

"Jake Bilardi nije zaslužio smrt. I nije zaslužio nikoga ubiti", rekao je Garaufis.

Kandić, državljanin Kosova i zakoniti stalni stanovnik Sjedinjenih Država, bio je jedan od hiljada radikaliziranih osoba iz desetaka zemalja koji su putovali na Bliski istok kako bi se pridružili Islamskoj državi.

Iako je stavljen na listu za zabranu letova i dvaput mu je zabranjen ukrcaj na letove za Evropu, Kandić je 2013. uspio napustiti Sjedinjene Američke Države za Istanbul, idući kompliciranom rutom koja je uključivala zaustavljanja u Teksasu, Meksiku, Panami, Brazilu, Portugalu i Njemačkoj.

Po dolasku na teritorij ISIL-a, rekli su tužitelji, Kandić se pridružio brigadi uglavnom stranih boraca, nazvanoj Jaish al-Muhajireen wal-Ansar, koju je u to vrijeme vodio gruzijski državljanin Omar al-Shishani, koji je služio kao ministar Islamske države rata.

Također je uspostavio odnose s vođama ISIL-a poput Abu Luqmana, guvernera skupine u provinciji Raqqa, i Bajre Ikanovića, bosanskog državljanina koji je vodio kamp za obuku regruta u sjevernoj Siriji, rekli su tužitelji. Dokazi koje su tužitelji predstavili na suđenju pokazuju da je Kandić prenio "obavještajne podatke s bojnog polja" , Ikanoviću i jednom ga upozorio na prisutnost "špijuna" u Mosulu, u Iraku.

Počevši od 2014. godine, rekli su tužitelji, Kandić je bio smješten u Istanbulu. Radio je u onome što je nazvao ISIL-ovim "medijskim odjelom", rekli su tužitelji, vodeći desetine Twitter računa koji su širili propagandu grupe, uključujući video pod nazivom "Plamen rata" koji je prikazivao pogubljenja neprijatelja Islamske države.

Kandić je također koristio društvene medije da vrbuje ljude da se pridruže grupi, prema tužiteljima, dopuštajući tim ambicioznim borcima da ostanu u "sigurnoj kući" koju je držao u Istanbulu, pomažući im da dobiju lažne turske i sirijske lične karte i šalju ih u Siriju, Afganistan, Libija, Sudan, Somalija i Egipat.

Jedan od onih za koje se tvrdi da je Kandić čuvao bio je Bilardi, za kojeg su tužitelji rekli da je u ljeto 2014., kada je imao 17 godina i živio na periferiji Melbournea u Australiji, tražio izraz "tursko-sirijski granični krijumčari". .

Unutar otprilike dva dana, g. Bilardi je na internetu pronašao put do Kandića, za kojeg su tužitelji rekli da ga je vodio sedmicama, dajući mu savjete o stvarima koje treba ponijeti sa sobom iz Australije i konkretne upute o tome kamo da ide u Istanbulu nakon stigavši tamo avionom.

Bilardi pridružio se ISIL-u u Siriji krajem 2014. i kasnije je pripisao pomoć Kandiću, rekli su tužitelji, dodajući da su njih dvojica ostali u kontaktu mjesecima dok se Bilardi borio u bitkama i pripremao za samoubilačku misiju.

Taj napad dogodio se u proljeće 2015., jedan od nekoliko koji su se tog dana dogodili u provinciji Anbar, napisali su tužitelji. Oni su uključivali najmanje 11 bombaša samoubojica, ubili više od 30 ljudi i prethodili su preuzimanju ISIS-a nad tom regijom dva mjeseca kasnije.

Komunikacije koje je presrela iračka vojska pokazale su da su drugi borci ISIS-a "čestitali" gospodinu Bilardiju na "uspjehu" njegovog napada i da je grupa izdala "sućut" za njegovu smrt, napisali su tužitelji.

Tužitelji su dodali da je Kandić govorio o "mučeničkoj operaciji", Bilardija, nazivajući ga na Twitteru "lavom" koji je ubio i ranio mnoge "kufare", što je pogrdni izraz za nevjernike", piše New York Times.

Osim američkih službi, u ovom slučaju aktivno su sudjelovali i Ured za međunarodne poslove Ministarstva pravde BiH, SIPA, OSA, Služba za poslove sa strancima BiH, Ured državnog tužioca, kao i vlasti u Australiji te uredi FBI-a širom svijeta.