Da li je Netanyahu znao?
51

Moćni američki kongresmen potvrdio da je Egipat upozorio Izrael prije napada Hamasa

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael je dobio upozorenje od Egipta o mogućem nasilju tri dana prije nego što su Hamasovi borci izveli napad velikih razmjera i masakrirali više od 1000 ljudi u Izraelu.

Ove tvrdnje je u srijedu iznio predsjednik moćnog Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Michael McCaul.

"Znamo da je Egipat upozorio Izraelce tri dana prije da bi se ovakav događaj mogao dogoditi", rekao je republikanac Michael McCaul novinarima nakon zatvorenog obavještajnog brifinga za zakonodavce o krizi.

Rekao je da ne želi previše ulaziti u tajne podatke, ali da je upozorenje postojalo i da je samo pitanje na kojoj razini.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu više je puta zanijekao da ga je šef egipatske obavještajne službe upozorio na planove Hamasa prije napada.

“Upozorili smo ih da dolazi eksplozija situacije, i to vrlo brzo, i bit će velika. Ali podcijenili su takva upozorenja”, rekao je za Associated Press egipatski dužnosnik koji je želio ostati anoniman jer nije bio ovlašten razgovarati s medijima o sadržaju osjetljivih obavještajnih razgovora.