Dobio ošre kitike
48

Moćni njemački opozicioni političar pozvao na protjerivanje nezaposlenih ukrajinskih izbjeglica

F. H.
Alexander Dobrindt (Foto: EPA-EFE)
Alexander Dobrindt (Foto: EPA-EFE)
Alexander Dobrindt, predsjednik bavarske opozicione Kršćansko-socijalne unije (CSU) u njemačkom Bundestagu, pozvao je na protjerivanje nezaposlenih ukrajinskih izbjeglica iz Njemačke.

Dobrindt smatra da ukrajinske izbjeglice treba protjerati iz Njemačke ako ne dobiju posao.

"Nakon više od dvije godine od izbijanja rata sada treba primijeniti načelo: zaposliti se u Njemačkoj ili se vratiti u sigurna područja zapadne Ukrajine", rekao je.

Opozicioni političar kritikovao je i činjenicu da previše ljudi u Njemačkoj prima socijalnu pomoć na račun novca poreznih obveznika.

"Potrebne su nam jače obveze saradnje za tražitelje azila kada je riječ o zapošljavanju. Trebala bi postojati ponuda za posao, a to bi trebao biti dio usluge integracije", rekao je Dobrindt.

Opozicioni zahtjev oštro su kritizirali predstavnici vladajuće koalicije. Dirk Wiese, zamjenik čelnika parlamentarne frakcije socijaldemokrata kancelara Scholza, rekao je za Bild da se CSU treba sramiti takvih zahtjeva i "ukloniti slovo 'C' iz svog naziva, što znači 'kršćanski', jednom zauvijek".

"Putin nastavlja bombardirati ciljeve diljem Ukrajine. Sada Dobrindt također želi poslati natrag žene i djecu koji su možda već izgubili svoje roditelje na fronti", rekao je.

U međuvremenu, Omid Nouripour, čelnik Zelene stranke, koja je također dio vladine koalicije, također je kritizirao Dobrindtov prijedlog.

Insinuacije da nam Ukrajinci dolaze po socijalnu pomoć ne prepoznaju užas Putinova rata, rekao je.

Ranije je objavljeno da je Jobturbo program za ubrzanu integraciju Ukrajinaca na njemačko tržište rada uspio privući oko 33.000 ljudi, šest puta manje nego što je njemačka vlada očekivala.

Njemački savezni ministar rada Hubertus Heil pozvao je poslodavce da zaposle ukrajinske izbjeglice koje još nisu dovoljno dobro ovladale njemačkim jezikom, ali ga poznaju osnovno.

Dan ranije, brojni političari u Njemačkoj pozvali su na ukidanje standardnih naknada za nezaposlene za ukrajinske izbjeglice u zemlji, takozvanog "novca za građane" (Bürgergeld).