Telefonski razgovor
0

Modi poručio Putinu da Indija podržava brzo i mirno rješenje ukrajinskog sukoba

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Indijski premijer Narendra Modi izjavio je u utorak da je poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da podržava brzo i mirno rješenje ukrajinskog sukoba, nekoliko dana nakon što je održao razgovore s predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Modijeva prošlosedmična posjeta, prva posjeta jednog indijskog premijera u modernoj istoriji Ukrajine, došla je u nestabilnoj tački u ratu koji je započeo kada je Rusija napala svog susjeda u februaru 2022.

Uuprkos pritisku Zapada da se distancira od Rusije, Indija je zadržala veze s Moskvom, koja je važan dobavljač oružja Indiji još od vremena Sovjetskog Saveza.

Modi je izjavio da je telefonski razgovarao s Putinom i raspravljali su o načinima za jačanje partnerstva između njihove dvije zemlje. Kremlj nije iznio detalje osim što je naveo da su razgovarali telefonom.

"Ponovljeno je čvrsto opredjeljenje Indije da podrži rano, trajno i mirno rješenje sukoba", kazao je Modi u objavi na platformi X, opisujući razgovor.

Modi je s Putinom podijelio "uvide" iz svog posjeta Ukrajini i "naglasio značaj dijaloga i diplomatije, kao i iskrenog i praktičnog angažmana između svih sudionika" za uspostavu mira, navodi indijsko ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju.

Modijeva posjeta Ukrajini uslijedila je nakon njegovog putovanja u Rusiju u julu, tokom koje je zagrlio Putina istoga dana kada je smrtonosni ruski projektil pogodio dječiju bolnicu.

Ta je posjet arazljutio Ukrajinu, a američki State Department sapćio o je da je iznio zabrinutost Indiji zbog veza s Rusijom.

Posljednjih godina Washington je nastojao pridobiti New Delhi kako bi se suprotstavio rastućem regionalnom uticaju Kine.

Zelenski je kazao kako je poručio Modiju da će podržati Indiju da bude domaćin drugog mirovnog samita nakon onog održanog u Švicarskoj dok se Kijev nada da će pronaći domaćina među zemljama na globalnom jugu.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov isključio je, međutim, razgovore nakon što je Ukrajina pokrenula svoj upad u rusku regiju Kursk 6. augusta.

Sa svojim tradicionalno bliskim ekonomskim vojnim vezama s Moskvom, Indija se suzdržava od kritika Rusije zbog invazije, dok je kupovala rekordne količine ruske nafte, tvrdeći da to služi nacionalnim interesima.

Ukrajina se založila za New Delhi kako bi pomogla obnoviti svoju ekonomiju, pozivajući ulaganja indijskih kompanija na januarskom poslovnom samitu u Indiji.

Modi je u ponedjeljak također razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom o svojoj posjeti Ukrajini, prenosi Reuters.