Svijet
14

Moguća kazna do 10 godina zatvora: Radikalni britanski imam proglašen krivim za podršku IDIL-u

Klix.ba
Anjem Choudary (Foto: EPA)
Anjem Choudary (Foto: EPA)
Anjem Choudary, jedan od najkontroverznijih radikalnih imama u Ujedinjenom Kraljevstvu, proglašen je krivim za učešće u podržavanju terorističke organizacije Islamska država, javlja BBC.

Choudary je putem društvenih mreža i servisa poput YouTubea pozivao istomišljenike da podrže ili da se priključe radikalnoj grupi, a zbog toga bi mogao biti osuđen na kaznu zatvora u trajanju do deset godina.

Iako je proglašen krivim još 28. jula, zakon Ujedinjenog Kraljevstva nalaže da se saopćenje o odluci suda objavi tek 16. augusta. Pored 49-godišnjeg radikalnog imama, za podržavanje Islamske države (IDIL) krivim je proglašen i njegov saradnik Mohammed Mizanur Rahman.

Na suđenju je izrečeno da su dva muškarca u ljeto 2014. godine javno iznijeli stav o tome da Islamska država predstavlja formirani kalifat te da zato zavrjeđuje poslušnost i podršku svih muslimana.

Oni su potom pozivali na podršku IDIL-u putem svojih govora i saopćenja u kojima su izražavali odanost toj terorističkoj grupi.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva već 20 godina Choudaryja pokušavaju dovesti pred lice pravde zbog sumnje da promoviše radikalni islam uperen ka mladim muškarcima i djevojkama.

Choudary je bio čest gost mainstream TV stanica na kojima je izražavao svoje radikalne stavove, a jednom prilikom je u pojavljivanju na ruskom RT-u branio odsijecanje glava civila.