Nepopularan potez
270

Mohammed bin Salman se boji za život zbog planova za priznavanje države Izrael

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman navodno je gostujućim američkim zastupnicima rekao da se boji da će biti ubijen zbog svoje težnje za normalizacijom odnosa s Izraelom.

Prema izvještaju lista Politico objavljenom u srijedu, pozivajući se na tri osobe upućene u razgovore, prijestolonasljednik je naznačio da i dalje namjerava nastaviti s uspostavljanjem veza sa Izraelom, iako se boji da bi ga to moglo koštati života.

Bin Salman, koji se obično naziva MBS, navodno je barem jednom spomenuo atentat na egipatskog predsjednika Anwara Sadata, kojeg je ubijen1981. godine, dvije godine nakon što je potpisao mirovni sporazum s Izraelom. MBS je svoje sugovornike pitao što su SAD učinile da zaštite Sadata nakon mirovnog sporazuma.

Rečeno je da je prijestolonasljednik naveo rizik od atentata objašnjavajući zašto svaki dogovor o normalizaciji između Rijada i Tel Aviva mora uključivati ​​"istinski put do palestinske države", čemu se sadašnja izraelska vlada javno protivi.

"Način na koji je to rekao bio je: 'Saudijcima je jako stalo do ovoga, i ulicama diljem Bliskog istoka je jako stalo do ovoga, a moj mandat čuvara svetih mjesta islama neće biti siguran ako se ne obratim pažnju na ono što je najhitnije pitanje pravde u našoj regiji'", citirao je Politico izvor upoznat s razgovorima.

Unatoč tome, navodi se u izvještaju, MBS "čini se da ima namjeru da postigne mega-dogovor sa SAD-om i Izraelom", koji on vidi "ključnim za budućnost svoje zemlje".

Nije jasno koliko je nedavno prijestolonasljednik razgovarao o svom mogućem atentatu. Izvori u američkom Kongresu rekli su da je mogućnost sklapanja izraelsko-saudijskog sporazuma o normalizaciji prije predsjedničkih izbora u novembru gotovo zatvorena, bez vremena da Senat ratificira američko-saudijsku komponentu sporazuma prije stanke.

Pišući kolumnu u Politicu otkrivajući razgovore, viši dopisnik novinske kuće za vanjske poslove Nahal Toosi sugerisala je da je prijestolonasljednik "govorio da mu je život u opasnosti kako bi natjerao američke dužnosnike da pojačaju pritisak na Izrael da pristane na dogovor koji mu se sviđa."

"Čak i prije rata u Gazi, MBS se kockao poigravajući se idejom uspostavljanja diplomatskih veza s Izraelom", napisla je Toosi.

Sada bi, napisala je, normalizacija mogla koštati prijestolonasljednika potpore saudijske mladeži, koja je "potaknuta prvim velikim sukobom između Izraelaca i Palestinaca koji su mnogi od njih vidjeli u svojim životima".

Izraelsko-saudijska normalizacija dugo je priželjkivani cilj premijera Benjamina Netanyahua. Međutim, premijer je više puta odbacio buduću palestinsku državu, čineći svaki takav dogovor kompliciranim i teškim pothvatom.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Saudijska Arabija želi "potpuno priznanje Izraela" u zamjenu za sigurnosne garancije Washingtona i uspostavu civilnog nuklearnog postrojenja.

U ponedjeljak je Bijela kuća potvrdila da je nastavila prodaju ofanzivnog oružja Saudijskoj Arabiji, ukinuvši zabranu donesenu 2021. zbog zabrinutosti za ljudska prava. Nastavak je viđen kao dio napora Washingtona da pridobije pomoć Rijada u osiguravanju primirja u Gazi i suprotstavljanju mogućem iranskom napadu na Izrael.

Prije rata u Gazi, činilo se da je normalizacija pred vratima. Dva izraelska ministra obavila su javne posjete pustinjskom kraljevstvu samo nekoliko dana prije izbijanja rata 7. oktobra.