Snimao lokacije napada
0

Mrežama kruži snimak iz Washingtona nastao dvije godine pred 11. septembar: Autor tvrdi da je "samo turistički"

A. L.
U javnost je od nedavno dostupan video koji je snimio jedan saudijski student dok je hodao pored zgrada američke vlade u Washingtonu dvije godine prije terorističkog napada 11. septembra.

Snimio je Bijelu kuću, Kongres, Vrhovni sud i zaštitare i dao komentar, rekavši u jednom trenutku na arapskom: "Kažu da su naša djeca demoni. Međutim, ovo su demoni Bijele kuće."

Snimio je avion u niskom letu i kazao "aerodrom je nedaleko odavde. Avion polijeće."

Jednosatni film završava na zgradi Kongresa, gdje se kamera zadržava na dvije limuzine. Na videu se čuje: "Njihovi automobili. To ste rekli u planu."

Policajci Scotland Yarda otkrili su snimku kada su uhapsili osumnjičenog, saudijskog studenta Omara al-Bayoumija, u njegovoj kući u Birminghamu deset dana nakon 11. septembra.

Sedam dana su ga ispitivali antiteroristički detektivi, a zatim su ga pustili bez optužnice.

Kasnije ga je FBI identificirao kao saudijskog obavještajnog agenta. On poriče to i bilo kakvu ulogu u 11. septembru. Rekao je američkim istražiteljima da je njegov film bio običan turistički video.

Priznao je, godinu dana kasnije, da se sprijateljio s dvojicom budućih terorista koji su oteli avion i udarili u Pentagon, ubivši 189 ljudi.

Nije poznato da li su al-Bayoumijev video ili bilo koji od predmeta zaplijenjenih tokom racije proslijeđeni američkim vlastima u to vrijeme 2001. godine.

Video je nedavno prikazan tokom građanskog sudskog postupka u New Yorku u kojem žrtve 11. septembra i porodice, tužioci, pokušavaju da tuže saudijsku vladu za saučesništvo u napadima.

Pravni tim tužitelja je prije tri godine zatražio od Metropolitan policije da pretraži njenu arhivu i pošalje sve što ima iz istrage protiv al-Bayoumija. Tim od osam detektiva i osoblja proveo je nekoliko mjeseci pregledavajući 104 kutije arhiviranih dosijea.

Advokat tužitelja Gavin Simpson pustio je snimku i rekao sudiji:

"Mnoštvo dokaza koje je zaplijenila Metropolitan policija... omogućava vašoj časti, javnosti i porodicama 11. septembra da sami sagledaju mehanizam kojim je Saudijska Arabija pružila podršku otmičari 11. septembra. Bayumijeva videokaseta je nosila sve karakteristike, obilježja Al Kaide koja gađa terorističku metu."

Voditeljica kampanje Sharon Premoli, koja je preživjela napad 11. septembra, slušala je nedavno saslušanje kada su pušteni dijelovi videa i rekla:

"Al-Bayoumijev jezik je bio veoma inkriminirajući. Naročito jer je upotrijebio dvije riječi, jedna su 'demoni' unutar Kapitola, a druga 'plan'. To nije turistički video, on je pregledao zgrade i područje."

Na sudu je prvi put prikazana i stranica sveske sa proračunima o udaljenosti aviona od zemlje i horizonta. Al-Bayoumijev advokat je sugerisao da je to dio projekta domaće zadaće njegovog sina tinejdžera.

Ni bilježnica ni video nisu dostavljeni članovima Komisije 11. septembra koja je napravila izvještaj o napadima i šta je do njih dovelo.