Ključna država
50

Muslimanski lideri u Michiganu izbjegavaju Bidenovu kampanju uoči posjete predsjednika

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Grupa arapsko-američkih lidera u Dearbornu, Michigan, preskočila je sastanak u petak s voditeljem kampanje predsjednika Joea Bidena koji je bio organiziran prije mogućeg Bidenovog posjeta državi 1. februar, rekla su dva sudionika i dva izvora, piše Reuters.

Bidenov vjerovatni posjet saveznoj državi sljedeće sedmice uključuje sastanke s članovima Ujedinjenih radnika automobilskog sindikata i potencijalne sastanke s arapsko-američkom zajednicom, rekli su sudionici i izvori.

Ahmad Chebbani, suosnivač i predsjednik Arapsko-američke privredne komore, rekao je za Reuters da je većina od 15 lidera arapske zajednice pozvanih na sastanak s Julie Chavez Rodriguez odlučila preskočiti ga, navodeći frustraciju i ljutnju na Bidena jer je nisu pozvali na prekid vatre u izraelskom napadu na Gazu.

"Nismo zainteresirani. Tek kada se objavi prekid vatre i ljudi u Gazi budu zbrinuti, tada će rasprava biti primjerena", rekao je Chebbani.

Bidenova kampanja nije imala neposrednih komentara. Glasnogovornica Bijele kuće odbila je potvrditi Bidenovo putovanje ili događaje u Michiganu.

Izvor upoznat s kampanjom rekao je da se Rodriguez ove sedmice sastaje s lokalnim izabranim dužnosnicima i liderima arapsko-američkih, palestinsko-američkih, latinoameričkih i crnačkih zajednica u Michiganu u sklopu kontinuiranog dosezanja kampanje do važnih birača u ključnim državama.

Incident se događa u pozadini veće uznemirenosti zbog rata u Gazi, s većinom Amerikanaca za prekid vatre, a prosvjednici redovito ometaju Bidenove govore.

Bidenova podrška Izraelu mogla bi ga koštati glasova u ključnim državama poput Michigana, gdje arapski Amerikanci imaju 5 posto glasova, a Bidenova margina pobjede nad bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom bila je manja od 3%. Anketa iz oktobra pokazala je da je podrška Bidenu među arapskim Amerikancima pala na 17 posto s 59 posto 2020. godine.

Gradonačelnik Dearborna Abdullah Hammoud rekao je da također neće sudjelovati na sastanku u petak.

"Neću voditi razgovore o izborima dok gledamo genocid koji se prenosi uživo uz podršku naše vlade. Životi Palestinaca ne mjere se anketnim brojevima. Kada izabrani dužnosnici gledaju na zločine u Gazi samo kao na izborni problem, oni našu neopisivu bol svode na političku računicu", napisao je Hammoud na X.

Svjetski sud naredio je u petak Izraelu da spriječi djela genocida nad Palestincima i učini više kako bi pomogao civilima, iako nije naredio prekid vatre kako je tražila tužiteljica Južnoafrička Republika.

Chebbani je rekao da nema želju sastati se s Bidenom tokom njegova posjeta Michiganu.

"Nije pokazao da je osoba hrabra da se suprotstavi genocidu. Osim ako ne pozove na prekid vatre, ne vidimo vrijednost u toj raspravi", rekao je.

Izvor iz Bidenove kampanje rekao je da je sastanak bio dio njegovog kontinuiranog dijaloga s ključnim grupama birača i da će se kampanja nastaviti "kako bi imali promišljene razgovore sa grupama". ​