"Apple nije bio jasan"
0

Muž varao ženu pa tuži Apple nakon što je njegova supruga otkrila "izbrisane poruke"

I. Sa.
Kompaniju Apple će tužiti biznismen nakon što je njegova supruga pronašla "izbrisane poruke" koje je slao drugim ženama, a koje je otkrila na drugom uređaju.

Nevjerni suprug nije imenovan, ali je poznato da je iz Velike Britanije. On tvrdi da je Appleov nedostatak transparentnosti u vezi sa izbrisanim porukama doveo do toga da je njegova žena podnijela zahtjev za razvod.

Muškarac je rekao za The Times da je zadnjih godina koristio usluge prostitutki te ih je kontaktirao putem aplikacije iMessage na svom iPhoneu prije nego što je brisao poruke.

Ali, na kraju ih je ipak otkrila njegova supruga na porodičnom iMac računaru uz poruke koje sežu unatrag nekoliko godina za koje je vjerovao da ih je obrisao.

"Ako piše da je poruka izbrisana - imate pravo vjerovati da je izbrisana", rekao je za list Times te dodao:

"Da sam mogao razumno da razgovaram sa njom i da ona to nije tako bukvalno shvatila, možda bih još bio u braku".

Naveo je i kako je razvod izuzetno stresan proces, posebno zbog djece.

"Po mom mišljenju, sve je to zato što mi je Apple rekao da su moje poruke izbrisane iako nisu bile", smatra on.

Tačnije, njegovo mišljenje je da bi bilo bolje da je pisalo da su "poruke obrisane samo na ovom uređaju".

On sada vodi sudski postupak protiv kompanije i traži pet miliona funti odštete koje je izgubio tokom razvoda i sudskih troškova jer kompanija nije jasno stavila do znanja kupcima da se poruke mogu pojaviti na drugim Apple uređajima.

Simon Walton, iz londonske advokatske firme Rosenblatt koja zastupa biznismena, rekao je za Telegraph da "Apple nije bio jasan s korisnicima šta se dešava s porukama koje šalju i primaju i, što je najvažnije, brišu".

"U mnogim slučajevima iPhone obavještava korisnika da su poruke izbrisane, ali, kao što smo vidjeli, to nije istina i obmanjuje jer se još uvijek nalaze na drugim povezanim uređajima – nešto što Apple ne govori svojim korisnicima", naveo je Walton.