Nakon 87 dana opsade
161

Na današnji dan pao je Vukovar kao uvod u zločine nad civilima i braniteljima

F. H.
Foto: Youtube / Screenshoot  Vojnici sa četničkom zastavom po okupaciji Vukovara
Foto: Youtube / Screenshoot Vojnici sa četničkom zastavom po okupaciji Vukovara
Nakon 87 dana opsade, 18. novembra 1991. godine JNA, srpske paravojne formacije i teritorijalci zauzeli su Vukovar. Uslijedili su zločini koji su najavili šta će se dešavati sljedećih godina širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova.

Napad na Vukovar je počeo 25. augusta 1991. godine, a cilj JNA i paravojnih formacija je bio da brzim zauzimanjem grada omoguće nastavak prodora kroz Slavoniju i na kraju da zauzimanjem Zagreba ugase nade o nezavisnoj Hrvatskoj.

Vukovar su branile jedinice Zbora narodne garde poslije transfomirane u Hrvatsku vojsku, policije i HOS-a. Sam grad je branilo oko 2.000 vojnika, a na širem području je bilo uključeno više od 6.000 branitelja.

Združene snage JNA, paravojnih formacija, Teritorijalne odbrane Srbije koje su napadale Vukovar brojale su oko 30.000 stalno angažiranih vojnika, dok je pred pad grada u njegovoj okolini se nalailo oko 80.000 vojnika. Na raspolaganju agresora je bila i cjelokupna vojna tehnika JNA uključujući tenkove, oklopna vozila i avione.

Po padu grada desili su se mnogobrojni zločini nad civilima i zarobljenim braniteljima grada. Dio zarobljenih je bio prebačen i u Srbiju gdje su držani u nehumanim uslovima i mučeni. Najveći zločin je vezan za pokolj na Ovčari u noći sa 20. na 21. novembar. Na Ovčari je ubijeno između 255 i 264 zarobljena vojnika iz civila, od kojih je većina bila izvedena iz vukovarske bolnice. Ukupno u toku napada na grad i nakon okupacije prema podacima Opće bolnice Vukovar ubijena su 1624 civila.

"Otprilike 21. novembra 1991., srpske vojne snage odstranile su otprilike 255 Hrvata i ostalih ne-Srba iz vukovarske bolnice nakon srpskog zauzimanja grada. Žrtve su deportirane u farmu Ovčara, otprilike 5 km južno od Vukovara. Tamo su članovi srpske vojske tukli i mučili žrtve satima. Navečer 21. novembra 1991., vojnici su deportirali žrtve u skupinama po 10-20 do udaljene lokacije za smaknuća, između Ovčare i Grabova, gdje su ih strijeljali i ubili. Njihova tijela su zakopana u masovnoj grobnici," presudio je Sud u Hagu.

Za ratne zločine u Vukovaru pred Haškim sudom osuđeni su oficiri JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin, a Miroslav Radić je oslobođen. Mrkšić je osuđen na 20 godina zatvora, a Šljivančanin je na kraju osuđen na 10 godina zatvora. Slavko Dokmanović, predsjednik općine je izvršio samoubistvo dok je čekao presudu u Hagu, a proces je bio pokrenut i protiv Željka Ražnatovića Arkana ali je prije pokretanja optužnice Arkan ubijen.

Pad Vukovara se u Hrvatskoj svake godine obilježava mimohodom sjećanja kojem prisustvuje vrh države.