Omaž žrtvama
23

Na naslovnici New York Timesa ispisana imena umrlih od koronavirusa

N. V.
Foto: The New York Times
Foto: The New York Times
Naslovnica lista The New York Times ove nedjelje bila je ispisana imenima umrlih od koronavirusa. Na prvoj stranici se umjesto uobičajenih vijesti našlo 1.000 imena kao omaž žrtvama.

Inače naslovne stranice budu šarene i ispunjene fotografijama, tekstovima i graficima obzirom na to da one najčešće i prodaju novine.

Međutim, jutros umjesto mnoštva informacija u The New York Timesu našla su se samo imena - dugačka lista ljudi koji su živote izgubili u pandemiji.

Pomoćnica grafičkog urednika Simone Landon željela je predstaviti broj umrlih istaknuvši tako gubitak i raznolikost izgubljenih života. Pored toga, shvatila je "da je i među njenim kolegama kao i u javnosti prisutna prezasićenost vijestima i informacijama.

Podatke su prikupili tako što su pregledali osmtrnice i obaviještenja o preminulima dodavši pored imena i prezimena adresu i jednu karakteristiku preminule osobe npr: Alan Lund, 81 Washington, dirigent sa najčudesnijim uhom.

Trenutno Sjedinjene Države imaju najveći broj preminulih od koronavirusa u svijetu, a najpogođenija savezna država je New York.