Izraz nezadovoljstva
17

Na protestima u Rusiji uhapšeno više od 2.700 demonstranata

A. B.
Više od 2.700 demonstranata je uhapšeno na masovnim protestima širom Rusije koji se održavaju protiv režima Vladimira Putina i kao podrška opozicionom lideru Alekseju Navalnom koji je od sredine januara u zatvoru.
Ruske vlasti ulažu ogroman napor da zaustave talas protesta koji su prerasli u masovne nakon što su se desetine hiljada ljudi okupili na ulicama Rusije izražavajući nezadovoljstvo kakvo zemlja nije vidjela godinama.

Uprkos prijetnjama zatvorom i upozorenjima grupama i brojnim policijskim kordonima, protesti su u nedjelju ponovo preplavili mnoge ruske gradove.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Navalni (44), koji je najpoznatiji kao Putinov žestoki kritičar, uhapšen je 17. januara na aerodromu u Moskvi nakon što se vratio iz Njemačke u kojoj je liječen od trovanja nervnim agensom novičokom, a za šta je osumnjičen Kremlj.

Ruske vlasti su ipak odbacile optužbe te navele da je Navalni uhapšen zbog navodnog kršenja uslovne slobode ne prijavljujući se u policiji dok je bio u Njemačkoj na liječenju.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Sjedinjene Američke Države su zatražile da Navalni budem pušten iz zatvora, uputivši kritike zbog nasilja na protestima.

"SAD osuđuje korištenje sile nad mirnim demonstrantima i novinarima što ruske vlasti čine već drugu sedmicu zaredom", napisao je na Twitteru američki državni sekretar Antony Blinken.

Ipak, bez obzira na upozorenja iz SAD-a, ali i drugih zemalja, policija je danas privela više od 2.700 demonstranata širom Rusije.

U Moskvi su vlasti uvele snažne sigurnosne mjere u centru grada, zatvarajući sve podzemne željeznice u blizini Kremlja, kao i sve restorane i prodavnice te smanjujući autobuski saobraćaj.

Većina glavnih saobraćajnica u centralnim dijelovima gradova su blokirane policijskim barikadama, restorani i kafeterije su zatvorene, a danas je zabranjena i prodaja alkoholnih pića u mnogim gradskim centrima.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Policija je nasumično kupila ljude i ubacivala ih u svoje kombije, ali hiljade demonstranata marširalo je gradovima uzvikujući "Putine daj ostavku!", "Putine lopove" aludirajući na raskošno imanje o čemu je objavljena priča u dokumentarcu na kojem su radili Navalni i njegov tim.

Na protestima je uhapšena i supruga Navalnog - Julija. Na Instagramu je objavila fotografiju uz opis: "Oprostite na lošoj kvaliteti slike, osvjetljenje u policijskom kombiju je loše".

Demonstranti su u jednom trenutku stigli i do zatvora Matrosskaya Tishina u kojem se nalazi Navalni, međutim, tu ih je dočekao veliki broj policajaca koji su ih otjerali s tog mjesta, piše The Independent.