Sutra sastanak
68

Na stolu prijedlog da članice EU plaćaju po 20.000 eura za svakog migranta kojeg odbiju primiti

A. Ku.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Zemlje EU koje odbijaju primiti migrante ili tražitelje azila mogle bi plaćati po 20.000 eura za svako odbijanje u skladu s radikalnim prijedlozima koji imaju za cilj ublažavanje pritiska na zemlje prve linije, uključujući Italiju i Grčku.

Ministri unutrašnjih poslova iz 27 država članica prisustvovat će ključnom sastanku u Luksemburgu u četvrtak kako bi razgovarali o dva ključna prijedloga, uključujući šemu preseljenja za više od 100.000 migranata godišnje.

Prijedlozi su usmjereni na neregularnu migraciju u Evropu sa odvojenim paketom kontrola o kojima se raspravlja za rješavanje kriznih nivoa migracija nakon izbijanja rata u Ukrajini i 2015. godine kada je Njemačka primila više od milion migranata.

Dvije promjene o kojima se raspravlja u četvrtak imaju za cilj pravedniju raspodjelu među zemljama koje su odgovorne za migracije i odgovor na molbe Italije i Grčke da ostatak EU igra ulogu u rješavanju pitanja migracija.

Poljska je već rekla da neće podržati šemu obaveznog preseljenja. Međutim, određeni izvori kažu da su se diplomate iz država članica složile da neće biti obaveznog preseljenja.

Umjesto toga će se nastojati nametnuti "obaveznu solidarnost", uzimajući u obzir kapacitet zemalja domaćina da smjeste migrante, imajući na umu zemlje poput Irske koje imaju stambenu krizu ili Poljske, koja prima oko milion izbjeglica.

Zemlje koje ne mogu učestvovati morat će uplatiti u centralni fond, koji će se zatim koristiti za jačanje finansijskih kapaciteta zemalja koje primaju migrante.

EU je prošle godine primila 966.000 zahtjeva za azil, što je povećanje od 50 posto u odnosu na 2021. godinu.