Bez upozorenja
17

Najnasilniji napad do sada: IDF 17 puta gađao Bejrut, cilj bili i uredi TV kuće

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Libanski državni mediji izvijestili su o 17 izraelskih napada na južna predgrađa Bejruta, pri čemu je jučer pogođeno šest zgrada, kao i ispražnjeni uredi televizijske kuće povezane s Hezbolahom.

To se desilo nakon što je Hezbolah ispalio rakete na središnji Izrael dok je zemlja počela obilježavati praznik Simhat Tora.

Snimka AFPTV-a pokazala je masivnu eksploziju praćenu manjim eksplozijama u južnim predgrađima nakon upozorenja izraelske vojske o evakuaciji za područje, gdje je Hezbolah na vlasti.

Službena nacionalna novinska agencija (NNA) izvijestila je o najmanje 17 izraelskih napada, označavajući jednu od najintenzivnijih noći napada usmjerenih na to područje u proteklom mjesecu.

Šest zgrada je uništeno oko predgrađa Laylaki te su napadi nazvani "najnasilnijima u tom području od početka rata".

Udari su uslijedili nedugo nakon što je glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga na arapskom jeziku Avichay Adraee izdao upozorenja o evakuaciji na platformi društvenih medija X.

Međutim, nije bilo upozorenja za napad koji je pogodio četvrt Jnah u južnom Bejrutu, a koji je ciljao na ured za koji je proiranski TV kanal Al-Mayadeen rekao da je napušten.

U udaru je ubijena jedna osoba i ranjeno pet. Ured je pogođen s dvije rakete i "potpuno uništen" u udaru, koji je izazvao požar unutra.

Izrael je ranije u srijedu pokrenuo napade na drevni obalni grad Tir, koji je prema NNA izazvao "masovno razaranje i ozbiljnu štetu na domovima, infrastrukturi, zgradama, trgovinama i automobilima".

Libansko ministarstvo zdravlja navelo je da je 16 ljudi ranjeno u napadima na Tir, dok se na snimkama AFP-a vide čitava naselja zatrpana ruševinama.