Poruka iz Teherana
555

Najsnažnija iranska formacija najavila "strašan odgovor": Izrael će biti zakopan u svojim procjenama

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Glavni komandant iranske revolucionarne garde Hossein Salami (IRGC) kazao je da je Izrael nastao iz terorizma, rekavši da će "režim postati žrtva vlastitih procjena".

"Cionistički režim rođen je u kolijevci terorizma i ne posjeduje niti jedan element koji čini naciju", rekao je general-major Hossein Salami.

Salami je aludirao na stvaranje Izraela 1948. godine nakon raseljavanja stotina hiljada Palestinaca u ratu.

Salami je smrtonosne akcije Izraela usporedio s "vatrenim vrtlogom koji je Izrael sam napravio i koji ga je okružio".

Nabrojao je neke od slučajeva kao što je ubistvo iranskih nuklearnih znanstvenika i nedavno ubistvo Ismaila Haniyeha, političkog vođe palestinskog pokreta Hamas, u Teheranu.

"Međutim, ovi zločini su rupe koje su oni cionisti sami sebi iskopali i u koje će se postupno zakopati. Kada dobiju snažan odgovor, shvatit će da su napravili pogrešnu procjenu", kazao je Salami.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani rekao je da Iran ne nastoji povećati napetosti u regiji. Međutim, smatra da je potrebno kazniti Izrael kako bi se spriječila dodatna previranja.

"Iran nastoji uspostaviti stabilnost u regiji, ali to će doći samo uz kažnjavanje agresora i stvaranje odvraćanja od avanturizma cionističkog režima", rekao je Kanaani.

Kanaani je pozvao Sjedinjene Američke Države da prestanu podupirati Izrael , rekavši da međunarodna zajednica nije ispunila svoju dužnost očuvanja stabilnosti u regiji i da bi trebala podržati "kažnjavanje agresora".