Ima poginulih i ranjenih
59

Najveći zračni napad na Ukrajinu se nastavio, za jedan dan rata Rusija potrošila čak 1,3 milijarde dolara

N. V.
Ruševine hotela u Krivom Rogu
Ruševine hotela u Krivom Rogu
Rusija je pokrenula nekoliko valova raketnih napada i napada bespilotnim letjelicama, ciljajući na desetine ukrajinskih regija. Jučer je Moskva izvela vjerovatno najveći zračni napad, a što se nastavilo i sinoć.

U noći 27. augusta su ruske trupe dronovima Shahed napale oblast Zaporožja usljed čega ima mrtvih i ranjenih. Izvedeno je najmanje sedam udara u ovoj oblasti što je ostavilo i materijalne posljedice u vidu požara na privatnim kućama.

Dvije su osobe poginule kada je "zbrisan" hotel u središnjem ukrajinskom gradu Krivi Rog, rekli su regionalni dužnosnici, a dvoje je poginulo u napadima dronovima na grad Zaporožje, istočno od Krivog Roga. Sumnja se da bi ispod ruševina u Krivom Rogu također moglo biti još ljudi, odnosno najmanje dvije osobe.

Sistemi protivzračne odbrane kijevske regije raspoređeni su nekoliko puta tokom noći kako bi odbili projektile i bespilotne letjelice koje su ciljale glavni grad Ukrajine, objavila je vojna uprava regije na Telegramu. Reutersovi svjedoci izvijestili su o najmanje tri runde eksplozija tokom noći u Kijevu.

Dan ranije je Rusija također targetirala oblast Zaporožja, kao i zajednice Nikopolj, Mirivska, Chervonogrigorivska, Pokrovska, Marganetska. Lanirali su više od 200 projektila i dronova, usmrtivši najmanje sedam osoba i oštetivši energetsku infrastrukturu u napadu koji je američki predsjednik Joe Biden osudio kao "nečuven".

Analitičari instituta Instituta za proučavanje rata sa sjedištem u Washingtonu, rekli su u svojoj bilješci kasno u ponedjeljak da Moskvi "vjerojatno nedostaje obrambeno-industrijski kapacitet da redovito izdrži tako masivne napade u sličnoj mjeri".

Novinari "Ekonomske pravde" su izračunali koliko je ovaj masovni napad iz 26. augusta koštao Rusiju, dolazeći do cifre od više od jedne milijarde i 250 miliona dolara.

Također prema izvještaju ukrajinskih oružanih snaga, Rusi su u proteklom danu izgubili 12 tenkova, 19 oklopnih borbenih vozila, 52 artiljerijska sistema, 103 krstareće rakete i druga oprema.