Meta napada u Libanu
31

Najviši vojni zvaničnik Hezbolaha bio u zgradi koju je Izrael pogodio u Bejrutu: Evo ko je on

N. V.
U zgradi u Bejrutu, koju su pogodile Izraelske zračne snage, nalazio se komandant Hezbolaha Fuad Shukr, poznatiji kao Sid Mahsan. On je drugi čovjek u hijerarhiji libanske političko-vojne organizacije.

Izrael tvrdi da je ubio ovog najvišeg vojnog zvaničnika Hezbolaha tokom napada dronom na južno predgrađe glavnog grada Libana, međutim iz ove države nisu potvrdili navode izraelskih zvaničnika. Oni navode da je Shukr bio u zgradi koja je pogođena, ali nisu otkrili njegovo stanje.

"Kao što je poznato, cionistički neprijatelj je jučer napao južno predgrađe Bejruta, gađajući stambenu zgradu. Napad je doveo do smrti nekoliko građana, ranjavanja drugih i značajne štete na više spratova. U zgradi je u to vrijeme bio stariji komandant džihadista, brat Fuad Shukr. Ekipe Civilne odbrane vrijedno radi na raščišćavanju ruševina, ali napredak je spor zbog stanja porušenih podova. Još čekamo rasplet u vezi sa sudbinom uvaženog lidera i ostalih građana", kazao je Hezbolah jutros.

Dva sigurnosna izvora iz Libana su rekla Reutersu da je Shukr teško povrijeđen u napadu.

Ko je Fuad Shukr

On je jedan od vodećih ličnosti grupe otkako ju je osnovala iranska Revolucionarna garda prije više od četiri decenije. Najviši je vojni komandant Hezbolaha i savjetnik je vođe Sayyeda Hassana Nasrallaha za planiranje i usmjeravanje ratnih operacija.

Izvori Hezbolaha rekli su da se Shukr borio protiv izraelskih trupa tokom izraelske invazije 1982. zajedno sa Imadom Mughniyehom i Mustafom Badreddineom, još jednim od veteranskih zapovjednika Hezbolaha koji je ubijen u Siriji 2016. godine.

Vjeruje se da je Shukr trenutno u svojim 60-im godinama, a u Hezbolahu se istaknuo nakon ubistva Imada Mughniyeha, jednog od najvećih mozgova ove vojno-političke grupe, koji je zapamćen kao jedan od najtraženijih terorista s američke crne liste.

Američka vlada je izdvojila nagradu od pet miliona dolara za informacije o Shukru i mjestu gdje se nalazi. Oni tvrde da je imao centralnu ulogu u bombardovanju kasarne američkih marinaca u Bejrutu 1983. godine, u kojem je ubijen 241 američki vojnik.

Također su rekli da je igrao ključnu ulogu i u Hezbolahovim vojnim operacijama u Siriji, gdje je grupa rasporedila borce kao podršku predsjedniku Basharu al-Assadu u ranim godinama sirijskog građanskog rata.

Izraelska vojska saopćila je da je on bio komandant odgovoran za raketni napad u kojem je u subotu ubijeno 12 djece i tinejdžera u selu Druza na Golanskoj visoravni, koju je okupirao Izrael, kao i da su ubijeni "brojni Izraelci i strani državljani tokom godina". Hezbolah je negirao bilo kakvu ulogu u subotnjem napadu.

Također su kazali da je on "odgovoran za većinu najnaprednijeg naoružanja Hezbollaha, uključujući precizno navođene projektile, krstareće rakete, protivbrodske rakete, rakete dugog dometa i dronove".