Izraz solidarnosti
31

Nakon Malija još jedna afrička država prekinula odnose sa Ukrajinom zbog napada na Wagner

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nigerska hunta u utorak je prekinula diplomatske odnose s Ukrajinom zbog izjava dužnosnika za koje je rekla da pokazuju podršku Ukrajine grupama uključenim u borbe u susjednom Maliju koje su u julu ubile desetine vojnika i ruskih boraca Wagnera.

Ovaj potez uslijedio je nakon nedjeljne odluke Malija da prekine odnose s Kijevom nakon komentara ukrajinske vojne obavještajne službe o borbama u sjevernom Maliju u kojima su pobunjenici iz Tuarega rekli da su ubili najmanje 84 Wagnerova plaćenika i 47 malijskih vojnika.

Čini se da je incident Wagnerov najteži poraz otkako je prije dvije godine uskočio u pomoć vojnim vlastima Malija u borbi protiv pobunjeničkih grupa.

U televizijskom obraćanju, glasnogovornik Abdourahamane Amadou rekao je da je Niger odlučio djelovati u znak solidarnosti s vladom i narodom Malija prekidanjem veza s Ukrajinom s trenutnim učinkom.

Ukrajina je u ponedjeljak osudila odluku Malija da prekine odnose kao kratkovidnu i ishitrenu, rekavši da Kijev odbacuje optužbe o ukrajinskoj podršci međunarodnom terorizmu.

Spor proizlazi iz televizijskih izjava Andrija Jusova, glasnogovornika ukrajinske vojne obavještajne službe, koji je rekao da su malijski pobunjenici dobili "potrebne" informacije za izvođenje napada.

Niger, Mali i drugi u zapadnoj Africi također su osudili komentare ukrajinskog ambasadora u Senegalu, Gvineji, Gvineji Bisau, Obali Bjelokosti i Liberiji o borbama.

Senegalski ministar vanjskih poslova pozvao je u petak ukrajinskog ambasadora Yurija Pyvovarova zbog videosnimke koju je ukrajinska ambasada objavila na svojoj Facebook stranici u kojoj Pyvovarov pruža "nedvosmislenu i nekvalificiranu podršku terorističkom napadu" u Maliju.

Do sukoba dolazi u trenutku kada Ukrajina pokušava pridobiti globalnu potporu, a posebice proširiti svoju privlačnost na globalnom jugu.