"Ograničite kretanje"
86

Nakon požara, grčki turisti dobili poruku upozorenje o nevremenu: Očekujte jak grad i kišu

I. Sa.
Foto: Facebook/ Twitter
Foto: Facebook/ Twitter
Meteorološka služba Grčke upozorava da će mnoge regione te zemlje danas pogoditi jako nevrijeme u vidu kiše, grmljavine i grada.

Broj upozorenja za hitne slučajeve 112 je putem poruke upozorio da se očekuju otežani vremenski uslovi od ranih jutarnjih sati do podneva. Građanima i turistima je poslan apel da ograniče kretanje te poštuju upustva vlasti.

U utorak su na društvenim mrežama objavljene i slike grada veličine četiri milimetra te je nanesena šteta usjevima.

Foto: Mreža X
Foto: Mreža X

Više od 32 vatrogasca uz pomoć 13 vatrogasnih vozila, jedne letjelice i dva helikoptera su pokušali ugasiti požar koji je planuo na zemljištu na dva fronta na ostrvu u sjevernom Egejskom moru.

Grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu Vasilis Kikilias rekao je da se ljudi trebaju pripremiti za opasne vremenske prilike u četvrtak.

Prognoze predviđaju da će najveći problemi biti uočeni na Halkidikiju i susjednim oblastima, kao što su Serres, Kavala i Sporadiska ostrva, dok će se pojave kasnije proširiti na Ftiotidu, Fokidu, Viotiju, Atiku, Korint i Argolidu.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kikilias je pozvao javnost da posjeti stranicu službe Civilne zaštite radi savjeta o zaštiti od grmljavine, uz napomenu da i stanovnici i posjetioci moraju posebno paziti na oluje na moru, kao i u područjima s jakim kišama.

"Činjenica da smo se do jučer suočavali sa velikim požarima, a sutra ćemo morati da se nosimo sa ekstremnim padavinama, odražava razmjere klimatske krize koju sada doživljavamo u našoj zemlji", rekao je Kikilias.