Umanjio značaj Kurska
52

Nakon što je prvi put od Drugog svjetskog rata Rusija izgubila dio teritorije, Putin tvrdi da je sretan

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ruski predsjednik Vladimir Putin nastojao je umanjiti važnost ukrajinskog zauzimanja preko hiljadu kvadratnih kilometara ruskog teritorija, tvrdeći da to nije odvratilo Rusiju od njene misije.

"Cilj neprijatelja bio je učiniti nas nervoznima i zabrinutima te prebaciti trupe iz jednog sektora u drugi i zaustaviti našu ofanzivu u ključnim područjima, prvenstveno u Donbasu. Je li djelovalo? Ne", rekao je Putin na forumu u Vladivostoku u četvrtak.

Donbas je istočna regija Ukrajine koja je glavna linija fronta ruske invazije. Napad Ukrajine 6. augusta na rusku pograničnu regiju Kursk iznenadio je ruske vojne komandante.

Ukrajinske trupe napredovale su duboko u ruski teritorij i zarobile stotine zarobljenika. Mjesec dana kasnije, ukrajinske trupe još uvijek zauzimaju teritorij koji obuhvaća oko 1200 kvadratnih kilometara

Lideri Kremlja sada pokušavaju prikazati upad kao pogrešku Ukrajine.

"Prebacivanjem prilično velikih i dobro obučenih jedinica u ova pogranična područja s nama, neprijatelj je sam sebe oslabio u ključnim područjima, a naše su trupe ubrzale ofanzivne operacije", rekao je Putin.

Ukrajina je tvrdila suprotno, rekavši da je Rusija bila prisiljena preusmjeriti svoje najbolje trupe.

Institut za proučavanje rata, američki think tank, rekao je u četvrtak da je Rusija doista preusmjerila neke jedinice da odbrane Kursk, ali se uglavnom oslanjala na dobrovoljačke jedinice.

Analitičari kažu da se Ukrajina vjerovatno nada iskoristiti teritoriju koji je zauzela u Rusiji kao adut u pregovaranju u potencijalnim pregovorima.

Međutim, čini se da cilj odvraćanja značajnih ruskih snaga iz istočne Ukrajine nije uspio. Posljednjih sedmica Rusija je napredovala u istočnoj Ukrajini i napada strateški važan grad Pokrovsk.

Will Kingston-Cox, stručnjak za Rusiju pri Međunarodnom timu za proučavanje sigurnosti (ITSS) Verona, rekao je za France 24 da je ofanziva na Kursk bila "strateški pogrešno usmjerena", opisujući operaciju kao "simboličnu", a ne kao istinsku promjenu igre .

Ofanziva Kursk predala je Ukrajini inicijativu u ratu nakon mjeseci defanzive, rekao je ISW, prisiljavajući Rusiju da bira između izbacivanja Ukrajine sa svog teritorija ili oštrog napretka u istočnoj Ukrajini.

Također je zadao ponižavajući udarac Putinovom imidžu kao snažnog branitelja Rusije.