Ranije bio u Sarajevu
65

Nakon tihe posjete Srbiji šef CIA-e u Prištini: "Dokaz važnosti koju Kosovo ima za SAD"

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns boravi u posjeti Kosovu. Burns se u četvrtak sastao s predsjednicom države Vjosom Osmani i šefom Kosovske obavještajne službe (KIA) Petritom Ajetijem, dok se danas sastao s premijerom Albinom Kurtijem.

Prištinu je u nenajavljeno posjetio direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) William Burns koji se sastao s predsjednicom Vjosom Osmani.

Prethodno je boravio u Bosni i Hercegovini. S dužnosnicima s kojima se susreo u Sarajevu šef CIA-e razgovarao je o temama od zajedničkog interesa.

To uključuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Također su razgovarali o separatističkoj retorici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vlade RS-a.

U međuvremenu je 21. augusta otišao u Beograd, ali tu posjetu nisu ni potvrdili ni demantirali dužnosnici u Srbiji i SAD-u.

Stručnjaci za sigurnost kažu da postoji nekoliko aspekata vezanih uz posjet šefa CIA-e Kosovu i regiji.

"Prvo, ovakav posjet pokazuje stratešku važnost regije za Sjedinjene Američke Države, posebice u kontekstu sigurnosti i stabilnosti u regiji. Kosovo kao nova država s osjetljivim geopolitičkim položajem ključni je partner SAD-a. Drugo, ova posjeta može se tumačiti kao jasna poruka za sve strane uključene u dijalog, naglašavajući kontinuiranu potporu SAD-a teritorijalnom integritetu i suverenitetu Kosova", rekao je stručnjak za sigurnost Betjush Gashi, koji je bio ministar unutrašnjih poslova. Kosova.

Burnsa je jutros primio na sastanak kosovski premijer Albin Kurti. Dan ranije posjetio je Predsjedništvo Kosova.

Na sastanku s predsjednicom Vjosom Osmani učestvovali su i američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier i direktor Kosovske obavještajne agencije Petrit Ajeti.

Posjeta je protekla uz stroge mjere sigurnosti, pri čemu je policija natjerala novinare na veliku udaljenost od područja u kojem se kretao Burns.