Napadač zaustavljen
81

Napad nožem u Mannheimu, policajac zadobio povrede opasne po život

B. R.
U napadu nožem u Mannheimu porvijeđene tri osobe (Foto: EPA-EFE)
U napadu nožem u Mannheimu porvijeđene tri osobe (Foto: EPA-EFE)
Sedam osoba je povrijeđeno u napadu nožem koji se danas desio u njemačkom Mannheimu. Policija je pucala u napadača, čime je zaustavljen njegov napad. Zločin se desio na mjestu na kojem je jedno populističko-desničarsko udruženje imalo štand.

Riječ je o prostoru na kojem se nalazi i pijaca, a među povrijeđenima je policajac čije su povrede opasne po život i koji je operisan. Gradske vlasti su saopćile da se napad desio u trenutku kada je populističko-desničarsko udruženje "Pax Europa" imalo štand u spomenutom dijelu grada. Između ostalog, riječ je o udruženju sa islamofobičnim stavovima.

Stefanie Kizine iz spomenutog udruženja je izjavila da je povrijeđen član udruženja Michael Sturzenberger. Na internetskoj stranici "Pax Europe" je objavljeno da je Sturzenberger povrijeđen u predjelu lica i nogu. Sturzenberger je također prepoznatljiv po antiislamskim stavovima.

Motiv napada je trenutno nepoznat te se istražuje i to da li ima političku pozadinu. Na društvenim mrežama je objavljen videozapis napada nožem.

Njemački kancelar Olaf Scholz je osudio napad te je pozvao da se napadač oštro kazni, piše taggeschau.