Ultradesničari u akciji
4

Nasilnici preuzeli ulice Velike Britanije: Kako su dezinformacije raspalile buktinju rasizma

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Velika Britanija zahvaćena je velikim neredima, policija je već uhapsila više od stotinu nasilnika, a u obračunu s ekstremistima povrijeđeni su i mnogi policajci. Huligani su u nedjelju napali dva hotela u kojima su trebali biti smješteni tražitelji azila.

Policija je osudila nasilne proteste, a britanski premijer obećao je nasilnim demonstrantima da će "platiti" za njihovo nasilje. Prema pisanju britanskih medija, britanske vlasti sazvale su sastanak odbora za hitne slučajeve Cobre.

Nakon šestog dana nereda u Velikoj Britaniji, kada su "nasilnici", kako ih naziva britanski premijer Keir Starmer , pokušali provaliti u nekoliko hotela u kojima su trebali biti smješteni tražitelji azila, u Downing Streetu se očekuje hitan sastanak Cobra.

Kako prenosi Sky News, očekuje se da će na njemu učestvovati predstavnici vlade, policije i obavještajnih službi. Tema sastanka je kako reagovati da se nasilne scene ne ponove.

Prema pisanju britanskih medija, više od 140 huligana uhapšeno je tokom demonstracija koje su se održale diljem zemlje, a samo u Middlesbroughu uhapšeno ih je 43.

Ekstremisti su palili automobile i razbijali prozore po gradovima, gurali zapaljene kontejnere na policajce, a prilikom provale u jedan od hotela bacali su stolice i druge predmete kako na zgradu tako i na policajce koji su je branili.

"Požalit ćeš"

"Razina nasilja kojoj smo svjedočili je užasna. Znamo da će šokantne scene diljem Middlesbrougha izazvati uzbunu u manjinskim zajednicama", rekao je pomoćnik načelnika policije Clevelanda David Felton u nedjelju navečer.

No istovremeno je pokušao umiriti i stanovnike Teessidea, uvjeravajući ih da pokušavaju identificirati sve one koji su umiješani u nasilna djela, te da će biti uhapšeni i kasnije suđeni.

Usred noći policija Clevelanda objavila je da je pobuna u Middlesbroughu završena.

"Policija će u gradu ostati cijelu noć, ali i idućih dana. Nakon hapšenja, uviđaj je u toku", saopćili su iz policije.

U međuvremenu je ministrica unutrašnjih poslova Yvette Cooper objavila da su zatvori spremni za kriminalce. Dodala je da su na meti nasilnika bile i džamije.

"Međutim, ekstremisti ne govore u ime zajednice. Oni koji su uključeni moraju shvatiti da će platiti cijenu za nerede", rekla je Cooper.

Britanski premijer Keir Starmer dao je policiji "punu podršku" da poduzme sve potrebne mjere kako bi odgovorila ekstremistima koji pokušavaju posijati mržnju. Na konferenciji za novinare u nedjelju rekao je da će oni koji su učestvovali u nasilju zbog toga požaliti i suočiti se sa zakonom.

"Uvjeravam vas da ćete požaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo da ste sudjelovali direktno ili indirektno objavljivanjem na internetu. Ovo nije protest, to su organizovana, nasilna razbojništva koja šta tražiti na našim ulicama ili online", dodao je.

Napadnuta dva hotela

Maskirani huligani uspjeli su u nedjelju provaliti u hotel u Rotherhamu u Yorkshireu u kojem su boravili tražitelji azila. Na hotel Holiday Inn Express i policiju bacano je kamenje, komadi drveta, stolice i drugi predmeti. Povrijeđeno je najmanje 10 policajaca, jedan je odvezen u besvjesnom stanju.

Uposlenici hotela i tamošnji stanari bili su prestrašeni, no britanski mediji za sada ne javljaju da je netko od njih ozlijeđen. Pomoćnik tamošnjeg šefa policije rekao je u nedjelju da je u Rotherhamu u napadu na policajce povrijeđeno najmanje 10 kolega, a huligani su izazvali i veliku štetu te požar ispred hotela, "prepunog prestrašenih stanara i osoblja".

Kasnije se veća grupa pojedinaca uputila u drugi hotel: Holiday Inn u Tamworthu, Staffordshire, u kojem su također smješteni tražitelji azila. U njega su bacali predmete, razbijali prozore i izazivali požar. Ondje je povrjeđen jedan policajac, sa slomljenom rukom. Vlasti su poručile građanima da izbjegavaju to područje.

Policija Staffordshirea je rekla da je nered kasnije prestao i da se gomila razišla. I tamo pokušavaju identificirati osobe koje su napale hotel i policiju.

"Besmisleno nasilje i prezirno razbojništvo u Tamworthu večeras je potpuno neoprostivo. Lokalna zajednica ne zaslužuje biti izložena ovakvom ponašanju, kao ni hrabri policajci koji su se izložili opasnosti kako bi svi bili sigurni", rekao je pomoćnik načelnika Policajac Stuart Ellison .

Nemiri i demonstracije krajnje desnice izbili su u Britaniji nakon što je prošlog ponedjeljka 17-godišnjak naoružan nožem ubio tri djevojčice i ranio deset drugih u plesnoj školi u Southportu.

Na društvenim mrežama se pojavila informacija da je riječ o radikalnom islamisti koji je također i migrant, a tu vijest su podijelili i neki utjecajni desničarski profili na društvenoj mreži X.

Iako se u Britaniji obično ne imenuju osumnjičenici mlađi od 18 godina, sud je odlučio objaviti identitet osumnjičenog u nastojanju da spriječi širenje dezinformacija, a policija je objavila da je napadač, Axel Rudakubana, rođen u Cardiffu, Wales u Ruandi roditelja te da se slučaj ne istražuje kao teroristički čin.