Dvoje u kritičnom stanju
190

Nastavili se sukobi izraelske vojske i Palestinaca, broj povrijeđenih porastao na 41

V. K.
Broj povrijeđenih u sukobu između izraelske vojske i Palestinaca na granici između Izraela i Pojasa Gaze porastao je na 41, a nekoliko osoba nalazi se u kritičnom stanju, prenose izraelski mediji.

U velikim demonstracijama koje se održavaju u blizini zida koji dijeli Izrael od Gaze dogodilo se nekoliko incidenata, a prema podacima palestinskih zdravstvenih službi najmanje 41 osoba povrijeđena je u sukobu s izraelskom vojskom. Od tog broja, dvije osobe se nalaze u kritičnom stanju.

"Jedan od njih je 13-godišnji dječak", saopćili su palestinski zvaničnici.

S druge strane, izraelske vlasti su saopćile kako je u sukobima nastradao i jedan izraelski vojnik. U snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, može se vidjeti kako je jedan Palestinac dotrčao do rupe u betonskom zidu na granici te je kroz nju ispalio više hitaca te pogodio snajperistu granične policije Izraela.

"Službenik granične policije zadobio je povredu glave i nalazi se u kritičnom stanju. Smješten je u bolnicu i odmah odveden na operaciju", rekli su iz izraelske bolnice.

Prije pucnjave, na snimku se može vidjeti grupa Palestinaca kako pokušavaju uništiti pušku koju je snajperista promolio kroz rupu na zidu koji dijeli dvije teritorije.

Povodom incidenata oglasio se i ministar odbrane Izraela Benny Gantz.

"Izrael neće prihvatiti da se nanosi šteta našim snagama. Incidenti na ogradi su ozbiljni i mi ćemo na njih adekvatno odgovoriti", rekao je Gantz.

U proteklih nekoliko sedmica, u porastu su tenzije između Izraela i Hamasa koji pod kontrolom drže Pojas Gaze. Hamas zahtijeva ublažavanje blokade koja ograničava kretanja ljudi i robe sa te teritorije.

Osim toga, iz Gaze su zahtijevali od Izraela da odblokira finansijsku pomoć koja je dolazila u Pojas Gaze iz Katara. Katar je prije izraelsko-palestinskog sukoba u maju 2021. godine finansirao održavanje jedine elektrane u Gazi te su također finansijskim sredstvima podržavali rad zdravstvenog sistema u ovom dijelu Palestine.