Policija na oprezu
56

Nastavljaju se antivladini protesti u Jerusalemu, demonstranti krenuli prema domu Netanyahua

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hiljade antivladinih demonstranata marširaju prema rezidenciji premijera Izraela Benjamina Netanyahua u Jerusalimu.

Učesnici marša, koji su krenuli iz parka Sacher u Jerusalemu, idu u oba smjera Bulevarom Ben Zvi, glavnom gradskom cestom koja prolazi uz park.

Povorka do Netanyahuove rezistencije jedna je od mnogih demonstracija organiziranih u sklopu cjelodnevnih antivladinih protesta širom zemlje.

Članovi omladinske grupe HaShomer HaTzair predvode marš, skandirajući: "Nećemo pristati na napuštanje talaca!"

Policija prati protest i šeta ispred marša. Konjički oficiri i vodeni top smješteni su dalje niz cestu, javljaju izraelski mediji.

Protesti se održavaju tokom čitavog dana, a policija je ranije u nedjelju privela nekoliko ljudi u Jerusalemu i na autoputu u Tel Avivu. Policija je koristila vodene topove na nekim demonstrantima. Ispred kuće jednog od izraelskih ministara, demonstranti su uzvikivali "Krv je na rukama vlade."

Zastupnici "na meti" protesta bili su izraelski ministar odbrane Yoav Gallant, ministar vanjskih poslova Israel Katz, predsjednik Kneseta Amir Ohana, ministar ekonomije Nir Barkat, ministar transporta Miri Regev, ministar poljoprivrede Avi Dichter i Negev, Galilee i ministar nacionalne sigurnosti Yitzhak Wasserlauf.

Protesti se širom Izraela održavaju već mjesecima, a za cilj imaju prijevremene izbore, prekid vatre u Gazi i povratak talaca.