Potpuno razoren grad
4

Nastavljaju se borbe u Bahmutu, pripadnici Azova objavili video sa prve linije

B. H.
Screenshot: Twitter
Screenshot: Twitter
Mjesecima ruske snage, uključujući plaćenike iz grupe Wagner, nemilosrdno napadaju grad Bahmut u pokušaju da preuzmu kontrolu nad cijelom regijom Donbasa, ali bezuspješno.

Borbe su se intenzivirale u protekloj sedmici, a na prvoj liniji odbrane grada prisutni su i pripadnici regimente Azov, koji su se istakli herojskom borbom u Mariupolju na jugu zemlje.

Pripadnici Azova su objavili snimak na društvenim mrežama na kojem se može vidjeti stepen razaranja u samom gradu i borba sa neprijateljem iz neposredne blizine.

U utorak su ruski državni mediji podijelili izjavu Jevgenija Prigožina iz Wagner grupe o borbama za probijanje ukrajinskih linija oko grada. Rekao je da postoji "500 linija obrane" i da je svaka kuća "tvrđava".

Ministarstvo obrane Velike Britanije je saopćilo da bi zauzimanje grada imalo "ograničenu operativnu vrijednost" za Moskvu, iako su dodali da bi to "potencijalno omogućilo Rusiji da ugrozi veća urbana područja Kramatorsk i Sloviansk".

U utorak je ministarstvo saopćilo da je "malo vjerojatno" da će snage Kremlja u nadolazećim sedmicama postići značajan proboj u blizini Bahmuta.