Protesti se nastavljaju
1

Neredi i demonstracije u Tel Avivu zbog usvojene reforme pravosuđa koja ograničava Vrhovni sud

S. Š.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Ovosedmično usvajanje zakona u izraelskom parlamentu, Knessetu, kojim se ograničavaju ovlasti Vrhovnog suda, izazvalo je domaću opoziciju, pa čak i međunarodne pozive premijeru Benjaminu Netanyahuu i njegovoj ekstremno desničarskoj vladi da preispitaju.

Sporni zakon koji je već mjesecima razlog zbog kojeg građani širom Izraela izlaze na ulice u znak demonstracije ove sedmice je usvojen u izraelskom parlamentu.

Tako je bilo i sinoć kada se hiljade Izraelaca okupilo u Tel Avivu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo i negodovanje parlamentu zbog ključne stvari u kontroverznom paketu reforme pravosuđa koji je predložila vlada tvrdokorne desnice.

Prijedlog zakona ograničava klauzulu o "razumnosti" koju koristi Vrhovni sud za poništavanje vladinih odluka koje sudije smatraju neustavnima.

Izmjena klauzule o "razumnosti" prva je glavna komponenta reformskog paketa koja će postati zakon.

Mahanjem izraelskim zastavama i skandiranjem "Demokratija, demokratija!" sinoć se na desetine hiljada građana okupilo u Tel Avivu, epicentru demonstracija otkako je paket za reformu pravosuđa prvi put predstavljen u januaru.

[TWITTER]1684780901585063936[/TWITTER]

Kontroverzne reforme su, kako pišu svjetski mediji, podijelile naciju i pokrenule jedan od najvećih protestnih pokreta u historiji Izraela.

Poslanici su u ponedjeljak, podsjetit ćemo, usvojili zakon sa 64 glasa u Domu od 120 mjesta nakon što su opozicioni poslanici bojkotovali glasanje.