Jezičke vratolomije
30

Nespretni gaf: Britanski premijer pozvao na povratak "kobasica" iz Gaze

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Britanski premijer Keir Starmer napravio je nespretan gaf na stranačkoj konferenciji kada je pozvao na povrat izraelskih "kobasica" koje Hamas drži od 7. oktobra

Britanski vođa, obraćajući se članovima stranke u Liverpoolu, krivo je rekao - i brzo se ispravio - dok je pozivao na smirivanje situacije na Bliskom istoku.

"Ponovo pozivam na suzdržanost i deeskalaciju na granici između Libana i Izraela. Ponovo pozivam na trenutni prekid vatre u Gazi, povratak kobasica (sausages) - talaca (hostages)- i ponovno opredjeljenje za dvodržavno rješenje, priznatu palestinsku državu uz siguran i siguran Izrael", kazao je Starmer.

Gaf se desio neposredno prije nego što Starmer krenuo na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda u New Yorku, gdje je rekao da će se zalagati za prekid vatre.

Starmerova vlada izazvala je bijes izraelskog Benjamina Netanyahua zaustavljanjem britanskih izvoza oružja za upotrebu u Gazi i odustajanjem od prigovora Velike Britanije Međunarodnom kaznenom sudu koji je tražio nalog za hapšenje izraelskog premijera.