Povećana nagrada
51

"Nestala kriptokraljica" je najtraženija žena na listi FBI-a: Tereti se za prevaru tešku 4,5 milijardi dolara

B. R.
Ruja Ignatova (Foto: Facebook)
Ruja Ignatova (Foto: Facebook)
Američke vlasti su povećale nagradu na pet miliona dolara za informacije koje će dovesti do hapšenja Ruje Ignatove, poznate kao "Nestala kriptokraljica".

Riječ je o 44-godišnjoj Njemici rođenoj u Bugarskoj, koju FBI traži zbog organizovane prevare s kriptovalutama u iznosu od 4,5 milijardi dolara. Vlastima je nedostupna od 2017. godine, kada je u Sjedinjenim Američkim Državama potpisan nalog za njeno hapšenje.

BBC je objavio da je Ignatova povezana s bugarskim podzemljem i osumnjičenim mafijaškim bosom koji je umiješan u njen nestanak i njeno moguće ubistvo. FBI ju je prije dvije godine uvrstio na svoju listu deset najtraženijih bjegunaca, nudeći nagradu od 100.000 dolara, a kasnije je ta nagrada povećana na 250.000 dolara.

Ta nagrada je jučer povećana sa 250.000 dolara na pet miliona dolara. Koliko je značajno da Ignatova bude pronađena govori i to da je pet miliona dolara ponuđeno za informacije i o Danielu Kinahanu, šefu jednog od najvećih evropskih narko-kartela. Njemačka je već podignula optužnicu protiv Ignatove.

Ignatova je bila direktorica lažne kriptovalute OneCoin i trenutno je za FBI najtraženija žena, prenosi BBC.