Izrael
93

Netanyahu: Blinken me je uvjerio da će nam Amerikanci ukinuti ograničenja na slanje oružja

A. L.
Nakon izvještaja u izraelskim i njemačkim medijima da je američki državni sekretar Antony Blinken obećao premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu da će Washington u narednim danima ukinuti sva ograničenja na promet oružja Izraelu, Netanyahu je to potvrdio.

Kazao je da se to desilo kad je sekretar Blinken nedavno bio u posjeti Izraelu.

"Imali smo iskren razgovor, rekao sam da duboko cijenim podršku koju su SAD dale Izraelu od početka rata. Ali, rekao sam i nešto drugo, rekao sam da je nezamislivo da je u proteklih nekoliko mjeseci administracija zadržala oružje i municiju Izraelu", kazao je.

Dodaje da ga je Blinken uvjerio da administracija radi dan i noć na otklanjanju ovih stvari.

"Svakako se nadam da je to tako. Trebalo bi da bude tako", dodao je.

Netanyahu također kaže da će više američkog oružja pomoći da se rat završi brže i da je to nešto što američki predsjednik Joe Biden želi postići, posebno s teškim izbornim takmičenjem koje je u toku.

"Tokom Drugog svjetskog rata, [lider Velike Britanije Winston] Churchill je rekao Sjedinjenim Državama: 'Dajte nam alate, mi ćemo obaviti posao'”, kaže Netanyahu. “A ja kažem, dajte nam alate i završit ćemo posao mnogo brže.”

Nakon Blinkenovog obećanja, Netanyahu je navodno rekao ministru obrane Yoavu Gallantu, ministru za strateška pitanja Ronu Dermeru i savjetniku za nacionalnu sigurnost Tzachiju Hanegbiju da se uvjere, tokom svojih predstojećih sastanaka s američkim zvaničnicima u Washingtonu, da je transfer oružja u potpunosti obnovljen.