Tvrdi Mossad
30

Netanyahu će večeras sazvati sastanak svog kabineta, bliži li se kraj rata u Gazi?

I. Sa.
Izrael proučava Hamasov odgovor na prijedlog koji bi uključivao sporazum o oslobađanju taoca i prekid vatre u Gazi, navodi se u saopćenju izraelske špijunske agencije Mossad.

"Posrednici sporazuma o taocima su dali odgovor pregovaračkom timu Hamasa na nacrt sporazuma o taocima. Izrael ispituje odgovor i odgovorit će posrednicima", navodi se u saopćenju koje je objavio ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u ime Mossada.

Posrednici, uključujući Egipat, Katar i Sjedinjene Države, mjesecima pokušavaju osigurati prekid vatre i oslobađanje 120 preostalih taoca u Gazi, ali su njihovi napori nesupješni.

Netanyahu će večeras sazvati sastanak sigurnosnog kabineta kako bi razgovarao o prijedlozima Hamasa o mogućem sporazumu o prekidu vatre u Gazi, rekao je za Reuters izvor u Netanyahuovom uredu.

Prije sastanka vlade, Netanyahu će imati konsultacije sa svojim pregovaračkim timom o prekidu vatre.

Netanyahu i američki predsjednik Joe Biden govorit će također u toku današnjeg dana, kako tvrde nezvanični izvori.

Oko 90 posto stanovništva Pojasa Gaze bilo je raseljeno barem jednom od početka rata između Izraela i Hamasa, prema humanitarnoj agenciji UN-a.

Andrea De Domenico, šef UN-ove agencije OCHA na palestinskim teritorijama je iznio podatak da je oko 1,9 miliona ljudi raseljeno u Gazi.