Kupovao naklonost medija
19

Netanyahu danas na sudu, suočava se sa optužbama za korupciju

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael ispisuje novu stranicu istorije zbog toga što će se danas po prvi put jedan aktuelni premijer u ovoj državi suočiti sa kriminalnim optužbama na sudu zbog sumnje na korupciju.

Nakon više od 500 dana od izbora u kojima je vodio političku borbu Netanyahu sada mora pred jerusalemski sud gdje će boriti drugu bitku, a to je izbjeći zatvor.

Ovaj 70-godišnji premijer je navikao na presedane obzirom na to da je prvi izraelski ministar koji je rođen nakon osnivanja države 1948. godine i najduže je na toj poziciji u istoriji, piše France24.

Prije njega su postojale optužbe i osude zbog sumnjivih radnji premijera ove države, no nikada se to nije desilo dok je još bio na poziciji.

Netanyahu je osumnjičen da je ilegalno trgovao stvarima u zamjenu za pozitivno pisanje o njemu u najprodavanijim izraelskim novinama. Također se sumnjiči da je prihvatio cigarete, šampanjac i nakit u vrijednosti od 180.000 eura od bogataša u zamjenu za razne usluge.

Jedna od najozbiljniji tvrdnji sa kojima će se suočiti jeste da je medijskom mogulu Shaulu Elovitchu ponudio kompaniju vrijednu milione dolara kako bi za uzvrat dobio naklonost Walla! news portala.

Iz optužnice je očigledno da Netanyahu više od novca voli da su mediji na njegovoj strani.

Ovo suđenje je trebalo da bude održano sredinom marta, ali je zbog pandemije odgođeno za 24. maj uz naravno poštivanje higijenskih mjera i fizičke distance.