Alarm zbog ministra
51

Netanyahu dobio pismo upozorenja iz Washingtona, zatraženo da ne uruši palestinsku ekonomiju

N. Ž.
Benjamin Netanyahu i Bezalel Smotrich (Foto: EPA-EFE)
Benjamin Netanyahu i Bezalel Smotrich (Foto: EPA-EFE)
Ministrica finansija SAD-a Janet Yellen poslala je pismo premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu gdje ga je upozorila na poteze njenog kolege iz ove zemlje Bezalela Smotricha.

Kako javlja Axios, koji je imao uvid u pismo, Yellen je upozorila Netanyahua da Smotrich do 31. oktobra treba da potpiše produženje saradnje između banaka iz Izraela i palestinske Zapadne obale.

Na osnovu ove saradnje u mnogočemu funkcioniše ekonomija u Palestini, zbog čega je Smotrichevo odugovlačenje potencijalni problem za Palestinu, ali i za druge aktere u regionu.

Yellen i ostatak američke administracije smatra da bi kolaps ekonomije u Zapadnoj obali doveo do kraha Palestinskog autoriteta, koji vlada ovim dijelom Palestine.

Time bi, potencijalno, došlo do "sigurnosnog rizika", kako kažu analitičari, čime bi se dodatno zakomplikovala situacija u regiji.

Axios također otkriva da je, pored Yellen, pismo potpisalo još nekoliko zemalja koje su saveznice SAD-a, većinom iz Evrope.

Inače, Smotrich je uz Itamana Ben Gvira najradikalniji ministar u ovoj vladi koju predvodi Netanyahu. On je uslovljavao palestinske banke na mnogo načina, a čak i kada je iz SAD-a došla poruka da su svi uslovi ispunjeni, ovaj ministar je nastavio s blokadom.

Večeras bi se trebao održati ključni sastanak kabineta, nakon kojeg bi se trebao znati konačni epilog ove situacije.