Rat na sedam frontova
45

Netanyahu: Iranska "teroristička osovina" je u maršu da osvoji Saudijsku Arabiju

S. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Tokom sastanka sa penzionisanim američkim generalima i admiralima izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je "teroristička osovina" koju predvodi Iran u maršu da osvoji Saudijsku Arabiju.

"Također moramo odvratiti ostale elemente iranske terorističke osovine. Ali moramo se nositi sa osovinom. Osovina ne prijeti samo nama. Ona prijeti vama. Ona je u maršu da osvoji Bliski istok. To znači da osvojite Saudijsku Arabiju. To je samo pitanje vremena", rekao je Netanyahu.

Transkript Netanyahuove izjave objavio je i njegov ured.

Sastanak s bivšim američkim vojnim generalima i admiralima održan je u štabu odbrane Kirya u Tel Avivu, na inicijativu jevrejsko-američke organizacije JINSA (Jevrejski institut za nacionalnu sigurnost Amerike).

Kako je saopćeno iz kabineta premijera, Netanyahu je sa članovima delegacije razmotrio izazove sa kojima se Izrael suočava na svim frontovima.

Dodao je da je izraelski rat, "rat cijelog slobodnog svijeta", navodi se u saopćenju iz kabineta premijera.

"Iran se bori protiv nas u ratu na sedam frontova: očigledno, Hamas, Hezbolah, Huti, milicije u Iraku i Siriji, Judeja i Samarija, Zapadna obala, sam Iran. Oni bi želeli da sruše Jordan", rekao je Netanyahu.

Smatra da je cilj koalicije da imaju kombinovanu kopnenu ofanzivu sa različitih frontova, zajedno sa kombinovanim raketnim bombardovanjem.

"Prvi uslov je da odsiječemo tu ruku – Hamasu. Ljudi koji nam to rade neće biti tamo. Imamo dugu bitku. Mislim da nije toliko, ali riješit ćemo ih se", kazao je Netanyahu.