Prva reakcija
138

Netanyahu nakon zahtjeva za hapšenje: S kojom drškošću poredite Hamas i vojnike IDF-a?

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je odluka tužioca Međunarodnog krivičnog suda u ponedjeljak kojom se traži nalog za njegovo hapšenje apsurdna i da se njom cilja na cijeli Izrael.
"S gnušanjem odbacujem usporedbu tužioca u Haagu između demokratskog Izraela i masovnih ubica Hamasa", rekao je Netanyahu.

"S kojom drskošću uspoređujete Hamas koji je ubio, spalio, masakrirao, silovao i oteo našu braću i sestre i vojnike IDF-a koji vode pravedan rat", upitao se premijer Izraela.

Potez tužioca Međunarodnog suda nazvao je novom vrstom antisemitizma.

"Građani Izraela, obećavam vam jednu stvar - pokušaj da nam se vežu ruke neće uspjeti. Kao premijer Izraela, obećavam da nas nikakav pritisak i nikakva odluka na bilo kojem međunarodnom forumu neće spriječiti da udarimo one koji nas žele uništiti", rekao je.

Izraelski predsjednik Herzog rekao je, komentirajući vijest o nalozima za hapšenje zbog ratnih zločina, da je odluka tužitelja "više nego nečuvena" i da će ohrabriti teroriste širom svijeta.

"Bilo kakav pokušaj da se povuku paralele između ovih zvjerskih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela - koja radi na tome da ispuni svoju dužnost u odbrani i zaštiti svojih građana u cijelosti poštivajući principe međunarodnog zakona - nečuven je i ne treba biti prihvaćen od bilo koga", rekao je Herzog.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je potez Suda "skandaloznim" te naglasio da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da povrati taoce i sruši Hamas. Kazao je da je otvorio "posebnu ratnu sobu" kako bi se suprotstavili potezu Suda.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz kazao je da se radi o "zločinu historijskih razmjera".

"Povlačiti paralele između čelnika demokratske zemlje odlučne braniti se od prezira vrijednog terora vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni pad", rekao je Gantz.

Podsjetimo, Međunarodni krivični sud zatražio je naloge za hapšenje premijera Izraela Benjamina Netanyahua, lidera Hamasa Yahyea Sinwara, izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta, kao i za još dvojicu najviših lidera Hamasa - Mohameda Diaba Ibrahima al-Masrija i Ismaila Haniyeha.