Izvršio pritisak
19

Netanyahu napao Veliku Britaniju zbog djelomične zabrane izvoza oružja

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Benjamin Netanyahu osudio je odluku britanske vlade da suspenduje neke dozvole za izvoz oružja Izraelu, opisujući je kao sramotnu odluku koja bi ohrabrila "genocidni Hamas".

Izraelski premijer rekao je da je njegova zemlja u ratu kako bi zaštitila i britanske taoce i obećao da je mjere Velike Britanije neće spriječiti da dobije sukob u Gazi.

U svojoj prvoj intervenciji otkako je britanski ministar vanjskih poslova, David Lammy, rekao zastupnicima da su neke dozvole za izvoz oružja suspendirane, Netanyahu je napisao na X: “Ova sramotna odluka neće promijeniti odlučnost Izraela da porazi Hamas, genocidnu terorističku organizaciju koja je divljački ubila 1200 ljudi 7. oktobra, uključujući 14 britanskih državljana.”

"Hamas drži preko 100 talaca, uključujući 5 britanskih državljana. Umjesto da stane uz Izrael, drugu demokratiju koja se brani od barbarstva, britanska pogrešna odluka samo će ohrabriti Hamas. Baš kao što se herojski otpor Britanije protiv nacista danas smatra ključnim u odbrani naše zajedničke civilizacije, tako će i historija suditi o stavu Izraela protiv Hamasa i iranske osovine terora. Sa ili bez britanskog oružja, Izrael će pobijediti u ovom ratu i osigurati našu zajedničku budućnost", napisao je premijer Izraela.

Njegove primjedbe osiguravaju vjerovatnost dubokog diplomatskog raskola između Izraela i Velike Britanije, iako se Britanija potrudila objasniti da je odluka pažljivo kalibrirana i da ne predstavlja puni embargo, a kamoli korak koji bi oslabio sigurnost Izraela.

Netanyahu je suočen s pritiskom bez presedana zbog tvrdnji unutar Izraela da je njegova nepopustljivost u pregovorima o prekidu vatre neizravno dovela do smrti šest izraelskih talaca.

Odluka laburističke vlade naišla je na rastuću domaću reakciju sa svih strana, pri čemu je Boris Johnson optuživao laburiste da su napustili Izrael i pitao žele li da Hamas dobije rat u Gazi.

Odbor zastupnika britanskih Jevreja rekao je da je odluka poslala pogrešnu poruku u krivo vrijeme, dok na ljevici raste bijes zbog rupe u zakonu koja bi omogućila Ujedinjenom Kraljevstvu da nastavi opskrbljivati ​​dijelove za program borbenih aviona F-35.