Uoči Šabata
38

Netanyahu poručio da je tek počeo i da će uništiti Hamas

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U rijetkom obraćanju izraelskoj javnosti uoči Šabata, premijer Benjamin Netanyahu rekao je da Izrael"nikada neće zaboraviti niti oprostiti užasna djela neprijatelja i obećao da će neprekidni zračni napadi na Pojas Gaze, koji su dosad odnosili živote od preko 1.700 Palestinaca, samo su početak.

"Danas svi znaju da se borimo za domovinu i da se borimo kao lavovi. Svi smo ujedinjeni", kazao je Netanyahu u kratkoj izjavi koja je jasno osmišljena da podigne moral.

Nije poznato da se Netanyahu prije obratio naciji na šabat, a očekivalo se da ima nešto posebno dramatično za isporučiti.

“Mnogo će se više pričati o herojstvu našeg naroda u mračnim danima duboke boli tog prokletog Šabata, priče koje će biti urezane u izraelski identitet”, kazao je premijer Izraela.

Rekao je da je ranije danas razgovarao s više porodica koje su izgubile voljene ili čiji su voljeni nestali.

“Nikada nećemo zaboraviti zločine koje su počinili naši neprijatelji,” kaže, i nikada im nećemo oprostiti. I nikada nećemo dopustiti da svijet, ili bilo ko, zaboravi ova zvjerstva, koja nisu počinjena jevrejskom narodu u mnogim desetljećima", kazao je Netanyahu.

Rekao je da neprijatelje napadaju neviđenom snagom ali da je to samo početak.

“Naši neprijatelji su tek počeli plaćati cijenu. Neću detalje što će biti sljedeće. Ali kažem vam, to je samo početak", rekao je.

Poručuio je da Izrael dobija ogromnu međunarodnu podršku.

“Osiguravamo nastavak rata, s više municije i oružja koje dolazi u Izrael. Uništit ćemo Hamas i pobijedit ćemo. Trebat će vremena"ali završit ćemo ovaj rat jači nego ikad", kazao je Netanyahu.

Lider opozicije u Izraelu kritikovao je ovaj govor Benjamina Netanyahua poručivši da je to gurnulo zemlju u paniku.

“Nije prihvatljivo da premijer Izraela pošalje cijelu zemlju u vrtlog panike dok čeka svoju izjavu u petak navečer tokom vanrednog stanja, a zatim ne kaže ništa novo ni o porodicama otetih, ni o sjevernom frontu, a ne o evakuaciji”, poručio je Lapid.